“Δεν θεωρώ τον εαυτό μου λογοτέχνη αλλά εραστή της γραφής”

Ο συγγραφέας Γρηγόρης Τριγλίδης πρόσφατα είχε ένα τροχαίο ατύχημα. Όντας πεζός και ενώ περνούσε τη διάβαση με πράσινο, ένα αυτοκίνητο το οποίο έτρεχε επί της Εγνατίας με ιλιγγιώδη ταχύτητα τον χτύπησε. Αμέσως οδηγήθηκε στο νοσοκομείο όπου χειρουργήθηκε σε αριστερό χέρι και πόδι ενώ, λίγο, αργότερα εισήχθη σε Κέντρο αποκατάστασης. Παρά την τόσο ξαφνική και αναπάντεχη τροπή, ο Γρηγόρης δεν σταμάτησε ούτε να χαμογελάει ούτε και να γράφει.  Απόδειξη πώς το νέο του βιβλίο είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει σε λίγους μήνες.

 

 

1)Γρηγόρη πρόσφατα είχες ένα ατύχημα. Θέλεις να μας διηγηθείς τι ακριβώς σου συνέβη;
ΑΠ: Ήταν ένα τροχαίο από τα πολλά που συμβαίνουν στην άσφαλτο. Η αλήθεια είναι πως δεν θέλω να επεκταθώ σε αυτό. Γιατί θέλω να το ξεχάσω, μου φέρνει άσχημες αναμνήσεις.

2)Πώς κατάφερες να ξεπεράσεις τόσο γρήγορα αυτή την κατάσταση;
ΑΠ: Η κατάσταση δεν ξεπεράστηκε ακόμα, σίγουρα έχω μια βελτίωση. Πήγα σε Κέντρο αποκατάστασης και αυτό βοήθησε πάρα πολύ, όπως και το ό,τι είχα κοντά μου άτομα που προσπαθούσαν και προσπαθούν μέχρι και σήμερα να με στηρίξουν. Ακόμα κι αν τα ίδια έχουν τα δικά τους προβλήματα. Για να καταλάβεις είχα το μοναδικό δωμάτιο που ήταν τόσο όμορφα στολισμένο τα Χριστούγεννα και αυτό το οφείλω σε ένα πολύ κοντινό μου άνθρωπο που εκτιμώ και αγαπώ πολύ. Άλλοι μ’ έπαιρναν τηλέφωνα, άλλοι έστελναν μηνύματα, κάποιοι ήρθαν να με δουν από κοντά. Τους ευχαριστώ πολύ.

3)Σε συνεντεύξεις σου αναφέρεσαι συχνά στο θετικό τρόπο σκέψης. Πως μπορείς να κάνεις θετικές σκέψεις όταν όλα γύρω σου δείχνουν να είναι άσχημα;
ΑΠ: Το πρώτο πράγμα είναι να έχεις ένα θετικό περιβάλλον που θα σε βοηθά να είσαι και εσύ αισιόδοξος. Το άλλο είναι να διώξεις από γύρο σου ό,τι τοξικό υπάρχει. Σημειωτέο να παρατηρείς αν έχεις εσύ ο ίδιος τέτοια συμπεριφορά και να την αλλάζεις-βελτιώνεις. Σίγουρα να κάνεις και αυτό που αγαπάς, βοηθάει πάρα πολύ.

4) Από τον τρόπο με τον οποίο μιλάς δείχνεις ότι είσαι ένα άτομο αρκετά φιλοσοφημένο. Ποια είναι η σχέση σου με τη φιλοσοφία;
ΑΠ: Το αν είμαι φιλοσοφημένο άτομο δεν θα το κρίνω εγώ, ας το κρίνουν οι άλλοι. Τα προσωπικά βιώματα με έκαναν να αλλάξω στάση ζωής. Με οδήγησαν να αυτοπαρατηρώ τον εαυτό μου όσο μπορώ για να βελτιωθώ και για να βγάζω τα δικά μου συμπεράσματα. Σε καμία περίπτωση δεν είμαι τέλειος, όχι. Ένας απλός άνθρωπος είμαι που κάνω ό,τι μπορεί να κάνει κι ο καθένας. Ακόμη και λάθη, που μέσα από αυτά μαθαίνω.

5)Ετοιμάζεις καινούργιο βιβλίο. Μπορείς να μας δώσεις μερικές πληροφορίες για αυτό;
ΑΠ: Ναι. Είναι το πρώτο μου μυθιστόρημα. Ανήκει στην κατηγορία του μυστηρίου. Το ξεκίνησα πριν δύο χρόνια. Θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Ανάτυπο.

6)Μπορείς να μας πεις δύο λόγια για την υπόθεση;

ΑΠ. Ένα σανίδι στο ξύλινο πάτωμα τρίζει. Ένα περίεργο κουτί. Ένα μενταγιόν που του λείπει ένα πετράδι. Μια γυναίκα που χρηματοδοτείτε από κάποιον άγνωστο για να βρει ένα ραβδί… και όλο αυτό έχει μια πολύ περίεργη κατάληξη. Πολλά ερωτήματα λίγες απαντήσεις. Αλχημιστές, σκιές, ατυχήματα και μια “σκιερή” ιστορία απο την Γαλλία ως την Ελλάδα περιπλέκονται με μεταφυσικό και μυστηριακό τρόπο στο νέο μου μυθιστόρημα το οποίο χωριζεται σε τρία μέρη.

6)Νουβέλα, ποίηση, μυστήριο…Τι είναι αυτό που σε κάνει να εκφραστείς με αυτούς τους τόσους διαφορετικούς δρόμους;
ΑΠ: Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να αυτοαποκαλεστώ ποιητή ή λογοτέχνης. Είναι δύο έννοιες πολύ βαριές. Δεν ξέρω αν είμαι άξιος για κάτι τέτοιο. Μου αρέσει να γράφω και είμαι εραστής της ποίησης. Προτιμώ να διαβάζω ποίηση περισσότερο. Όχι πως απορρίπτω τα μυθιστορήματα κι αυτά μου αρέσουν πολύ. Είναι θέμα αδυναμίας. Η απάντηση στην ερώτησή σας είναι πως απλά μου αρέσει να γράφω, είναι αυτό που αγαπώ να κάνω. Αυτό που με κάνει να νιώθω όμορφα και θετικά, να εκφράζομαι στο χαρτί.

Άνθρωπος με θάρρος, πυγμή, θέληση για ζωή και δημιουργία. Αυτός είναι ο συγγραφέας Γρηγόρης Τριγλίδης. Τέτοιοι άνθρωποι αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Εμείς να ευχηθούμε  να είναι καλοτάξιδη η νέα “σκιερή” του τριλογία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *