“Διαρκώς ψάχνομαι και διαρκώς αμφισβητώ και διαρκώς αυτοαναιρούμαι” Χριστίνα Τσόρμπα

Η Θεσσαλονίκη έχει τους δικούς της αξιόλογους δημοσιογράφους και παρουσιαστές. Ανθρώπους με εμπειρία και γνώση του αντικειμένου. Δημοσιογράφους μάχιμους που επενδύουν χρόνια στο τοπικό τηλεοπτικό προϊόν. Η Χριστίνα Τσόρμπα είναι μία από εκείνες τις δημοσιογράφους με άριστη γνώση του αντικειμένου και κατέχει τα σκήπτρα στην μεσημεριανή τηλεοπτική ζώνη της πόλης άφου η εκπομπή της “Τα λέμε” έχει καταφέρει να κερδίσει το ενδιαφέρον και την προσοχή και το σεβασμό των Θεσσαλονικέων.

Αυτό που σίγουρα σε εκπλήσσει στη Χριστίνα, εκτός από την έγκριτη τηλεοπτική και δημοσιογραφική της ματιά, είναι η απλότητα και η αμεσότητα με την οποία εκφράζεται.

Ας την γνωρίσουμε, λίγο καλύτερά, λοιπόν…

 

1)Χριστίνα πόσα χρόνια ασχολείσαι με τη δημοσιογραφία; Τι ήταν αυτό που σε τράβηξε σε αυτήν;

Κοίτα, ο χρόνος είναι ταυτόχρονα αντικειμενικός και σχετικός. Ασχολούμαι πάνω από 25 χρόνια αν θες οπωσδήποτε ένα νούμερο αλλά με τον τρόπο που εγώ εννοώ την δημοσιογραφία, είναι πολύ λιγότερα. Τα χρόνια που πειραματίζεσαι, που δεν ξέρεις πώς να διαμορφώσεις ερωτήσεις, που δεν μπορείς να «στριμώξεις» τον άλλο γιατί σου φαίνεται «πολύς» όλα αυτά τα χρόνια, δεν ασκείς δημοσιογραφία με τον τρόπο που την εννοώ εγώ τουλάχιστον. Έτσι, δημοσιογραφώ λιγότερο από 20. Όσο για το τι με τράβηξε..

“Μου αρέσει η έρευνα, τι κρύβεται πίσω από το προφανές, η είδηση ως κοινωνική προσφορά, η πρόσθετη δυνατότητα στον πολίτη να μπορεί να ενημερώνεται πολύπλευρα, η «άλλη» ματιά στα πράγματα, η έκθεση, το επάγγελμα που δε σε κάνει να βαριέσαι..”

2)Δουλεύεις πολλά χρόνια στη Βεργίνα και είσαι ομολογουμένως μία από τις καλύτερες δημοσιογράφους/παρουσίαστριες της πόλης. Ποιο είναι εκείνο το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας σου το οποίο σε βοήθησε σε αυτό;

Ευχαριστώ για τη ψήφο εμπιστοσύνης αν και θεωρώ απολύτως αυθαίρετο και υποκειμενικό το συμπέρασμα. Επειδή έχω ψηλά τον πήχη σε όλα και κυρίως στον εαυτό μου, η αυτοκριτική μου είναι πολύ αυστηρή. Επομένως δεν με βλέπω εκεί που θα ήθελα, με λάθη που αφορούν εμένα, εννοώ τις επιλογές μου αλλά και αντικειμενικές συνθήκες και συγκυρίες. Για το επίπεδο στο οποίο βρίσκομαι πάντως, όπου κι αν τοποθετείται, οπωσδήποτε ρόλο έπαιξαν διάφορα στοιχεία του χαρακτήρα μου (πολλή δουλειά, ικανότητα προσαρμογής, ευχέρεια στο λόγο και στη γραφή)

 

3)Έχεις επιλέξει την ενημερωτική ζώνη. Γιατί; Έχεις σκεφτεί ποτέ να μεταβείς στο ψυχαγωγικό;

Είσαι αρκετά νέα για να μην με έχεις προλάβει στα πρώτα μου βήματα. Έχω κάνει ψυχαγωγικές εκπομπές και στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Αλλά τώρα που το σκέφτομαι, ακόμη κι εκείνες, είχαν κάτι από ενημέρωση. Υποθέτω ότι το εντελώς ανέμελο ψυχαγωγικό στυλ δεν θα μου άρεσε.

Για να «περνάει» κάτι και να είσαι καλός σε αυτό πρέπει να το εκφράζεις και αν σε εκφράζει. Κι εγώ είμαι ένας άνθρωπος πολύ απλός με πολύ πολύπλοκη σκέψη. Χαοτική και μπερδεμένη. Διαρκώς ψάχνομαι και διαρκώς αμφισβητώ και διαρκώς αυτοαναιρούμαι. Όλα αυτά με πολύ χιούμορ και χαβαλέ.

Για να σου απαντήσω λοιπόν, ναι θα μπορούσα να κάνω με την ίδια ευκολία ψυχαγωγική εκπομπή αλλά κι εκείνη θα είχε κάτι από ενημέρωση, όπως και οι ενημερωτικές εκπομπές που κάνω έχουν κάτι από ψυχαγωγία. Έτσι κι αλλιώς δεν μ’ αρέσουν τα όρια. Με προκαλούν να τα καταργήσω.

 

4)Μιας και γνωρίζεις τα τηλεοπτικά καλά, να συζητήσουμε λίγο για αυτά. Ζούμε σε μια πόλη με αρκετά τηλεοπτικά κανάλια τα οποία όμως δεν τραβούν την προσοχή των Θεσσαλονικέων. Γιατί; Ποιος είναι ο λόγος;

Κάθε κανάλι, παράγει ένα τηλεοπτικό προϊόν. Εάν ο κόσμος δεν το παρακολουθεί πρέπει πρώτα να ελέγξω το προϊόν. Η εικόνα, ο ήχος, τα στούντιο, τα άτομα που απασχολούνται σε κάθε παραγωγή.

Όλα στη Θεσσαλονίκη υποδηλώνουν τη μιζέρια της πόλης που υπάρχει παντού. Και τα ΜΜΕ δεν αποτελούν εξαίρεση.

Εμείς στη ΒΕΡΓΙΝΑ κάνουμε εδώ και καιρό μία σημαντική προσπάθεια και έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Βγάζουμε ζωντανά ρεπορτάζ, κάνουμε συνδέσεις την ώρα των εκπομπών, αναβαθμίσαμε την εικόνα μας. Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

Πέρα όμως από το τηλεοπτικό προϊόν, στην πόλη χρειάζεται να λειτουργήσει και κάποιου είδους σταρ σύστεμ. Να αρχίσει η ίδια η Θεσσαλονίκη να πριμοδοτεί τους ανθρώπους της. Αυτό ξέρεις, είναι κάτι που ίσχυε και παλιά. Όσο ήσουν Θεσσαλονίκη «χανόσουν».

Έφευγες από την πόλη, πήγαινες Αθήνα και σ’ αντιμετώπιζαν αλλιώς. Όλο αυτό αναδεικνύει τον κομπλεξισμό με τον οποίο λειτουργούμε πολλές φορές. Πιστεύω πως έφτασε η ώρα να τα αφήσουμε όλα αυτά πίσω. Τώρα με την κρίση είναι καιρός να ξεφύγουμε από τον μίζερο εαυτό μας.

5)Παρατηρούμε ότι πλέον ο κόσμος εκφράζει μια γενικότερη δυσαρέσκεια για τις ενημερωτικές εκπομπές και στρέφεται στο internet για να μάθει όλα όσα τον ενδιαφέρουν. Που οφείλεται αυτή η αλλαγή;

Δεν είναι δυσαρέσκεια. Είναι ανάγκη των καιρών. Το ίντερνετ είναι γρήγορο, είναι άμεσο, είναι παντός καιρού, όπου κι αν είμαστε. Είναι σύγχρονο, είναι το νέο. Αυτό δε σημαίνει πως οι ενημερωτικές εκπομπές με το λόγο, τους καλεσμένους, την ανάπτυξη επιχειρημάτων, τους διαλόγους κλπ δεν έχουν κάτι διαφορετικό να δώσουν. Σε ένα νέο τοπίο ο καθένας βρίσκει τη θέση του. Και στην τελική, όποιος δεν έχει θέση, ας την…κάνει..

6.Μιας και το site είναι γυναικείο, πες μου λίγο πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα να είναι μητέρα , γυναίκα και τόσο υπερδραστήρια όσο εσύ; Τι συμβουλή έχεις να δώσεις σε όλες τις γυναίκες που δίνουν καθημερινά αγώνα για να τα καταφέρουν σε όλα τα επίπεδα;

Δεν πιστεύω στο μύθο των γυναικών που τα καταφέρνουν παντού. Όσες  επώνυμες δηλώνουν ότι τα καταφέρνουν παντού, γελάω γιατί ξέρω ότι λένε ψέματα εν γνώσει τους. Εκτός αν έχουν πολύ χαμηλές απαιτήσεις για την οικογένεια, τη δουλειά, τον εαυτό τους.

ε γίνεται να είσαι πολύ καλή επαγγελματίας, πολύ καλή μητέρα, πολύ καλή σύντροφος, πολύ καλή φίλη, πολύ καλή κόρη κλπ. Απλώς δε γίνεται. Το δόγμα «τα κάνω όλα και τέλεια» ή «δεν υπάρχει δε μπορώ αλλά δε θέλω» για μένα είναι μπούρδες.

Φυσικά υπάρχουν αντοχές, δυνατότητες, αντικειμενικά εμπόδια. Ο όρος super εκτός από τις τροφές, πάει να προστεθεί και σε μας, τους ανθρώπους για να γίνουμε σούπερ-ήρωες. Γιατί όμως; Προτιμώ τον  ironman στο σινεμά.  Δεν χρειάζεται εμείς να είμαστε έτσι. Είμαστε αυτοί που είμαστε. Κάπου τα καταφέρνουμε πολύ καλά, κάπου όχι και τόσο. Ε, και; Προσωπικά, είμαι πράγματι υπερ-δραστήρια όπως με χαρακτήρισες. Αλλά κυρίως λόγω ανάγκης. Αν ήμουν άνετη οικονομικά, σιγά μην έτρεχα όπως τρέχω.

Το μόνο που μπορείς είναι να βάλεις προτεραιότητες. Και αν μπορώ να δώσω μια συμβουλή στις γυναίκες και κυρίως σε μένα, είναι να μην βάζουμε τελευταίο τον εαυτό μας.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *