Το Brexit και ο απόλυτος παραλογισμός των πολιτικών δυνάμεων της Βρετανίας, του Γιάννη Μαγκριώτη

 

Πριν από δύο χρόνια, σε συνθήκες σύγχυσης, μια ετερόκλητη πολιτική και κοινωνική συμμαχία ψήφισε οριακά υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Σήμερα -και ενώ έχει υπογραφεί η συμφωνία συναινετικής εξόδου από την ΕΕ μεταξύ των δύο πλευρών- η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη βρετανική Βουλή για να κυρώσει τη συμφωνία.

Θυμίζω ότι για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεσμεύτηκε ο προηγούμενος πρωθυπουργός Κάμερον στις τελευταίες εκλογές προκειμένου να κερδίσει την ψήφο των οπαδών της εξόδου από την ΕΕ.

Τις εκλογές τις κέρδισε, αλλά έχασε το δημοψήφισμα από τους οπαδούς του Brexit, πολλοί από τους οποίους του έδωσαν τη νίκη στις εκλογές.

Η σημερινή πρωθυπουργός Μέι, η οποία ήταν πριν από το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, ανέλαβε την ηγεσία της κυβέρνησης για να οδηγήσει σε ομαλή έξοδο.

Η ακραία πλευρά του κόμματός της, αφού παραιτήθηκε από την κυβέρνηση, απειλεί ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία του συναινετικού Brexit και θα ρίξει την κυβέρνηση.

Παράλληλα, τώρα που έχει φανεί ένα μέρος των αρνητικών επιπτώσεων από το Brexit, σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι πολίτες φαίνεται να θέλουν με σημαντική πλειοψηφία την παραμονή στην ΕΕ, με ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Το ίδιο θέλουν και οι δύο μεγάλες πολιτικές ομάδες της ΕΕ, μάλιστα ηγετικοί και θεσμικοί παράγοντες των σοσιαλδημοκρατών και δημοκρατών έχουν απευθύνει επιστολή στον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας να υποστηρίξει το αίτημα.

Όμως -όπως στο δημοψήφισμα, έτσι και τώρα- ο Κόρμπιν δεν λέει καθαρά τι θέλει.

Δηλώνει ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία του συναινετικού Brexit ως κακή για τη Βρετανία και ζητάει εκλογές.

Όμως και εκλογές να γίνουν και πρωθυπουργός να γίνει, το πρόβλημα θα είναι μπροστά του και φυσικά μπροστά στους Βρετανούς.

Τελικά, οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες της ΕΕ αποκαλύπτουν ότι δεν είμαστε μόνοι στους τυφλούς αγώνες για την εξουσία.

 

Του Γιάννη Μαγκριώτη,

πρώην υπουργού

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *