Για τις ευεργετικές ιδιότητες του ιπποφαούς αλλά και τις οικονομικές απολαβές που έχει η επένδυση των αγροτών σε αυτό μας μίλησε ο Γενικός Διευθυντής της Ιπποφαές Α.Ε. Νίκος Δούκας.

Κ. Δούκα, τι είναι το ιπποφαές;

Το Ιπποφαές είναι ένα φρούτο (berry) που ανήκει στην κατηγορία των υπερτροφών λόγω των εξαιρετικών ιδιοτήτων του στον ανθρώπινο οργανισμό.

Στην πραγματικότητα συσσωρεύει βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα κτλ σε μεγάλη συγκέντρωση και με υψηλή απορροφητικότητα από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πρόκειται για ένα τρόφιμο ιδιαίτερα γνωστό στην αρχαιότητα και είναι γνωστή η ιστορία του ονόματός του από τα άλογα του Μ. Αλεξάνδρου που έλαμπε το τρίχωμά τους και ανάρρωναν όταν έτρωγαν Ιπποφαές (Ίππος- Φανός = Ίππος που λάμπει).

Οι ευεργετικές του ιδιότητες αναφέρονται από τον Θεόφραστο (μαθητής του Αριστοτέλη) και τον Διοσκουρίδη ( Ο πατέρας της φαρμακολογίας)

Ποιες είναι οι ευεργετικές του ιδιότητες;

Οι αποδεδειγμένες επιστημονικά ιδιότητες του Ιπποφαούς μπορούν να συμπυκνωθούν στα κάτωθι:

  • Μέσο επούλωσης σε περιπτώσεις πληγών και εγκαυμάτων

  • Πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων

  • Βοηθητικό μέσο σε εξάρσεις του εκζέματος, δερματίτιδας, αλλεργίας κλπ

  • Επικουρική θεραπεία των γαστρεντερικών ελκών

  • Διατροφικό συμπλήρωμα ιδίως σε περιπτώσεις στρες ή νευρικής ανορεξίας, αναρρώσεως κλπ

  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

  • Αντιοξειδωτική δράση

Επίσης υπό έρευνα βρίσκονται οι ιδιότητες του Ιπποφαούς όσον αφορά την αντικαρκινική του δράση, την δράση έναντι στην ραδιενεργή ακτινοβολία, κ.α.

Όσον αφορά την περιεκτικότητά του σε Ω λιπαρά ότι το Ιπποφαές εκτός του ότι περιέχει όλο το σύμπλεγμα των ωμέγα όπως τα ωμέγα-3 (ιχθυέλαιο και λιναρόσπορο), ωμέγα-6 (φυτικά έλαια) και ωμέγα-9 (λάδια ελαιολάδου και ξηρών καρπών), το έλαιο Ιπποφαούς περιέχει ένα ειδικό είδος ωμέγα-7 λιπαρών οξέων γνωστό ως παλμιτολεϊκό οξύ το οποίο φέρνει μερικά μοναδικά και εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Το σημαντικότερο από αυτά τα οφέλη είναι η μείωση του κινδύνου πολλών κρίσιμων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Τι είναι αυτό που σας οδήγησε στην εισαγωγή της καλλιέργεια του ιπποφαούς στην Ελλάδα;

Η περίοδος της μεγάλης οικονομικής ύφεσης που διανύουμε εδώ και 8 χρόνια επηρέασε και τον αγροτικό τομέα όπου άρχισε μια αναζήτηση για νέες πιο κερδοφόρες καλλιέργειες ώστε να αυξηθούν οι στρεμματικές αποδόσεις. Αυτό βέβαια οδήγησε όπως είναι φυσιολογικό σε πετυχημένες και αποτυχημένες προσεγγίσεις οι οποίες δεν είχαν να κάνουν με την επιλογή της νέας καλλιέργειας καθ’ αυτού αλλά είχαν μεγάλη σχέση και με τον τρόπο επαγγελματικής προσέγγισής τους.

Το Ιπποφαές και τα προϊόντα του, παρότι είναι σχετικά νέο στην Ελληνική αλλά και Ευρωπαϊκή αγορά ως συμπλήρωμα διατροφής, έχει μεγάλη ανταπόκριση σε αγορές που δεν μας είναι τόσο οικείες.

Στην Κίνα λοιπόν καλλιεργούνται περί τα 25 εκατομμύρια στρέμματα και αλλά 3 εκατομμύρια στη Ρωσία ενώ δεκάδες είναι τα εργοστάσια σε αυτές τις χώρες που μεταποιούν τον καρπό του Ιπποφαούς σε διάφορα προϊόντα υγείας, καλλυντικών και τροφίμων όπως το έλαιο, ο χυμός, η πούλπα, το τσάι κτλ. Φυσικά υπάρχουν και χώρες της δύσης όπως είναι η Γερμανία, η Φινλανδία, ο Καναδάς κ.α. που εδώ και αρκετά χρόνια έχουν εισχωρήσει δυναμικά στην παγκόσμια αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρηματοοικονομικά μεγέθη του Ιπποφαούς είναι εκπληκτικά. Άνω των 100 δις είναι ετήσιος τζίρος των προϊόντων εκ των οποίων τα 50 δις από τους χυμούς και τα 25 δις από τα προϊόντα υγείας και το έλαιο.

Στην Ελλάδα η καλλιέργεια ξεκίνησε από το 2008 κυρίως από μεμονωμένους καλλιεργητές που ήθελαν να δοκιμάσουν την τύχη τους σε αυτό που λέμε εναλλακτικές καλλιέργειες. Προέκυψαν όμως ζητήματα όπως η έλλειψη τεχνογνωσίας για την καλλιέργεια στις Ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες, η έλλειψη διαπραγματευτικής ικανότητας λόγω μικρών εκτάσεων και η λάθος επιλογή ποικιλιών. Ζητήματα που επιλύθηκαν συν το χρόνο με μεταφορά τεχνογνωσίας από ιδρύματα του εξωτερικού, με συνεργασίες με Ελληνικά Πανεπιστήμια και με την εξειδίκευση των Ελλήνων Γεωπόνων στην εν λόγο καλλιέργεια.

Πώς το υποδέχτηκε ο αγροτικός κόσμος;

Ο αγροτικός κόσμος το υποδέχτηκε με τον ενθουσιασμό της νέας καλλιέργειας αλλά και με επιφυλάξεις προερχόμενες από αποτυχημένες προσπάθειες παρόμοιων εγχειρημάτων.

Η μεγαλύτερη σήμερα εγκατάσταση είναι της Ομάδας Παραγωγών Ιπποφαές Ελλάς στην οποία συμμετέχουν 95 καλλιεργητές με εγκαταστάσεις που ξεπερνούν τα 1.600 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα. Η αποκλειστική καλλιέργεια των Ρωσικών ποικιλιών χωρίς αγκάθια, η παγκόσμια διαφοροποίηση του παραγόμενου προϊόντος, η υψηλή τεχνογνωσία για την καλλιέργεια στις Ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες και η διαπραγματευτική ικανότητα που προέρχεται από την οργανωτική δομή της ομάδας έχουν πλέον καθιερώσει την καλλιέργεια ως μία από τις πλέον κερδοφόρες για τον έλληνα παραγωγό.

Μάλιστα η καινοτομία της οργανωτικής δομής της Ομάδας καθώς και η αποτελεσματικότητα στην εδραίωση της καλλιέργειας στον νότο της Ευρώπης έφεραν ήδη την Παγκόσμια αναγνώριση στην Ιπποφαές Ελλάς με την ανάθεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ιπποφαούς (ISA) του παγκοσμίου συνεδρίου του 2020 στην Ομάδα Παραγωγών Ιπποφαές Ελλάς.

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει η καλλιέργεια του στην Ελλάδα;

Η καλλιέργεια των Ρωσικών ποικιλιών στην Ελλάδα έχει καταπληκτικά αποτελέσματα. Η ανάπτυξη των δέντρων θεωρείτε η καλύτερη στον κόσμο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι εξαιρετικά όπως συμβαίνει συνήθως. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα σλόγκαν μας είναι το becoming the best by coming home μιας και επαναφέρουμε κάτι πολύ γνωστό στους Έλληνες από την αρχαιότητα. Γενικά πρόκειται για μια δενδρώδη αρδευόμενη καλλιέργεια.

Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι η παραγωγή καρπού των Ρωσικών ποικιλιών από την Ιπποφαές Ελλάς είναι απόλυτα διαφοροποιημένη σε σχέση με την παγκόσμια παραγωγή. Πέρας από το υποδεκαπλάσιο κόστος παραγωγής λόγω της έλλειψης αγκαθιών, είναι χαρακτηριστικό ότι ο καρπός που παράγουμε είναι τριπλάσιος σε μέγεθος από την παγκόσμια παραγωγή και πολύ εύγεστος. (>10% σάκχαρα, μόνο 1,2 οξύτητα).

Έτσι λοιπόν αυτό που είχαμε στο μυαλό ότι το Ιπποφαές είναι ιδιαίτερα ευεργετικό αλλά “δεν τρώγεται” λόγω γεύσης με τον καρπό της Ιπποφαές Ελλάς αναιρείται πλήρως. Παράγουμε το πιο ευεργετικό superfood στον κόσμο με εξαιρετική γεύση.

Ποιες θα είναι οι οικονομικές απολαβές που μπορεί να έχει ενας αγρότης από την επένδυση του σε αυτό;

Αυτό που έχουμε διασφαλίσει κυρίως για τους παραγωγούς μας είναι η ιδιαίτερα κερδοφόρος πώληση της παραγωγής.

Η υψηλή κερδοφορία διασφαλίζεται κυρίως από τις διαφοροποιήσεις της καλλιέργειας των Ρωσικών ποικιλιών οι οποίες όπως είπαμε συνίστανται στο πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής λόγο έλλειψης αγκαθιών και πολύ εύκολη συλλογή του καρπού, την διαφοροποίηση του παραγόμενου προϊόντος (Μέγεθος, γεύση, περιεκτικότητα σε έλαιο) και την πρωϊμότητα της παραγωγής (2 μήνες νωρίτερα από τον ανταγωνισμό)

Αυτές οι διαφοροποιήσεις σε συνδυασμό με την δομή, την τεχνογνωσία μας και την εξαιρετική διαπραγματευτική μας ικανότητα (1.600 στρέμματα, 95 καλλιεργητές) μας δίνουν την δυνατότητα να διασφαλίζουμε κερδοφορίες άνω των 2.000 ευρώ ανά στρέμμα στους παραγωγούς μας.

Πώς υποδέχθηκε η αγορά (ελληνική αλλα και ευρωπαϊκή)  το ιπποφαές; Πιστεύετε ότι το ενδιαφέρον των καταναλωτών θα αυξηθεί;

Όπως αντιλαμβάνεστε η δυνατότητά μας να παρέχουμε έναν εύγεστο τριπλάσιο σε μέγεθος καρπό Ιπποφαούς προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον από την αγορά.

Αυτό που επιτυγχάνουμε με την οργανωτική δομή και την νομική μορφή της Ομάδας Παραγωγών είναι να μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες με τελικούς αγοραστές. Ένας τελικός αγοραστής δεν θα πάει ποτέ να διαπραγματευτεί με κάθε παραγωγό ξεχωριστά αλλά τον ενδιαφέρει μια συνολική συμφωνία στην οποία ως εταιρεία παραγωγών μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Έτσι έχουν προκύψει και οι συμφωνίες μας.

Το ενδιαφέρον για τροφές με ευεργετικές ιδιότητες στην Ελληνική αλλά και γενικά στην αγορά της Δύσης είναι εξαιρετικά αυξανόμενο μιας και οι άνθρωποι πλέον αναζητούν στις φυσικές τροφές θρεπτικές ουσίες που βελτιώνουν την υγεία τους, ακόμα και θεραπεύουν προβλήματα. Το Ιπποφαές ως η κορυφαία των υπερτροφών (70.000 αντοοξειδωτικές μονάδες ORAC) έχει πάρει τη θέση του στη συνείδηση των καταναλωτών.

Σήμερα η Ιπποφαές Ελλάς εκτός από τον εξαιρετικό καρπό Ιπποφαούς που αναφέραμε διαθέτει στην αγορά και έλαιο Ιπποφαούς 100% συγκέντρωσης. Τέλος προετοιμάζουμε και σε λίγο θα διατίθεται στην αγορά ένα νέο ειδικό συμπλήρωμα διατροφής με ιδιαίτερα έντονο “Άρωμα Ελλάδας”

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Δούκα για το χρόνο και τη συνεργασία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *