Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης

 

 

 

 

 

Το Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια. Στόχος του είναι η συγκρότηση μελετών και ερευνών που σκοπό έχουν να αφουγκραστούν προβλήματα και θέματα της κοινωνίας που τα περιβάλλει. Εμείς συναντήσαμε τον Γενικό Διευθυντή του, τον Γιάννη Παπαγεωργίου, ο οποίος, με μεγάλη προθυμία, μας μίλησε για το έργο του ΚΕΑΣΜ.

 

Γιάννη, τι είναι το ΚΕΑΣΜ και πότε ιδρύθηκε;

Τo Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης είναι ένα Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών (think tank) που ιδρύθηκε τον Μάιο του 2015. Πρόκειται για έναν ερευνητικό οργανισμό με έντονη παρουσία σε όλη την Ελλάδα μέχρι σήμερα και καταξιωμένους συνεργάτες.

Ποιους σκοπούς εξυπηρετεί;

Το think tank πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία, που απρόσκοπτα αφήνει την επιχειρηματικότητα να αναδειχθεί και να ευδοκιμήσει με στόχο το συλλογικό όφελος, στον σεβασμό των εθνικών θεμάτων και της ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας αλλά και στην ευρωπαϊκή ιδεά.

To Kέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης έχει τρεις βασικούς πυλώνας έρευνας και ανάλυσης: την οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις, τις διεθνείς σχέσεις και την παιδεία – εκπαίδευση.

Με τι ασχολείται;
Πραγματοποιούμε εκδηλώσεις σε ολόκληρη την χώρα. Λειτουργούμε με πέντε παραρτήματα (Αττική, Πελοπόννησο, Θράκη, Ήπειρο, Δωδεκάνησο) και έδρα την Θεσσαλονίκη ενώ δημοσιεύουμε εξειδικευμένες έρευνες (Policy papers) στα ανωτέρω πεδία έρευνας.

Πως λειτουργεί; Ποιοι το απαρτίζουν;

Το Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης δραστηριοποιείται μέσω του Διοικητικού Συμβουλίου. Τα  εκτελεστικά όργανα  συντονίζουν την δράση του  ενώ ένα Advisory Board  αναγνωρισμένων προσωπικοτήτων εποπτεύεται τη λειτουργία του, γεγονός που εγγυάται την ποιότητα των παραγόμενων αποτελεσμάτων.

Μέχρι σήμερα το ΚΕΑΣΜ μετρά πάνω από εκατόν πενήντα εθελοντές – συνεργάτες ανά την Ελλάδα.

Πώς μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με αυτό;

Στο ΚΕ.ΑΣ.Μ. καλωσορίζουμε νέα μέλη μετά από εξέταση των βιογραφικών των υποψηφίων εθελοντών – συνεργατών οι οποίοι μπορούν να ασχοληθούν είτε με την έρευνα είτε με την διοικητική ενασχόληση στο πλαίσιο των δράσεών μας.

Κέντρο αστικης μεταρρυθμίσης: τι μεταρρυθμίζει ή με άλλα λόγια τι έχει σκοπό να μεταρρυθμίσει και με ποιον τρόπο;

Η έννοια της μεταρρύθμισης στην Ελλάδα είναι παρεξηγημένη. Εμείς θέλουμε να αποδείξουμε πως πολλά μπορούν -ακόμη μετά από δέκα χρόνια κρίσης- να αλλάξουν στην ελληνική κοινωνία, στις οικονομικές και παραγωγικές δομές της, με στόχο το ευρύτερο συμφέρον.

Ποιο είναι το έως τώρα έργο του;

Μέχρι σήμερα έχουμε δημοσιεύσει δέκα μελέτες ενώ πραγματοποιήσαμε τριάντα εκδηλώσεις με πάνω από εξήντα πέντε ομιλητές.

– Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για αυτό;

Το ΚΕΑΣΜ είναι ένας συνεχώς εξελισσόμενος οργανισμός. Σε αυτό το πλαίσιο φιλοδοξεί εντός του επομένου χρόνου να επεκτείνει την παρουσία του σε ολόκληρη την Ελλάδα με ενεργά παραρτήματα πέραν των υπαρχόντων. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνει την ποιότητα των δράσεών του και συγκροτεί ισχυρές και παραγωγικές διεθνείς συνεργασίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *