Κιρσοί κάτω άκρων. Ένα πρόβλημα στη λύση του.

                                                     

Τι είναι;  

Οι κιρσοί κάτω άκρων είναι αποτέλεσμα επιμήκυνσης και διαπλάτυνσης των επιπολής φλεβών (μείζων και έλασσων σαφηνής φλέβα). Συνήθως οφείλεται σε κακή λειτουργία των βαλβίδων που ρυθμίζουν τη ροή του αίματος μέσα στις φλέβες.

Πώς εκδηλώνονται;

Το αίσθημα καύσους, η φαγούρα και το οίδημα στα κάτω άκρα, είναι οι λόγοι που θα ανησυχήσουν το άτομο με κιρσούς, ενώ οι νεαρές γυναίκες παραπονιούνται για αισθητική δυσμορφία (ευρυαγγείες). Σε χρόνια φλεβική ανεπάρκεια οι ασθενείς παρατηρούν αλλαγές στο χρώμα του δέρματος. Οι κιρσοί  μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκές όπως η επιπολής θρομβοφλεβίτιδα, τα έλκη και η αιμορραγία. Εάν παρουσιαστεί επιπλοκή τίθεται ένδειξη για χειρουργική επέμβαση.

Ποιους αφορούν;

Οι κιρσοί είναι περισσότερο γυναικεία υπόθεση, πιθανόν λόγω ορμονικών παραγόντων. Επίσης, μπορεί να οφείλεται στην κληρονομικότητα,  το αυξημένο  σωματικό βάρος, στην εγκυμοσύνη, την πολύωρη ορθοστασία και την προηγηθείσα εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση. Σπάνια υπάρχουν και περιπτώσεις με συγγενείς κιρσούς (π,χ σύνδρομο klippel-trenaunay).

Τρόποι πρόληψης

Αποφυγής πολύωρης ορθοστασίας ή/και της καθιστικής ζωής, αποφυγή έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες (ηλιοθεραπεία, ηλεκτρικές κουβέρτες, ζεστό νερό). Καθημερινή αερόβια άσκηση (περπάτημα), ασκήσεις για ενίσχυση της γαστροκνημίας και  ανάρροπη θέση του σκέλους κατά την ανάπαυση.

Τρόποι αντιμετώπισης.

Για ανακούφιση από τα συμπτώματα συστήνεται η χρήση κάλτσας ή καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης κλάσης Ι (18-25mmHg). Οι κάλτσες αυτές χρησιμοποιούνται την ημέρα και χρειάζονται αντικατάσταση κάθε 3-4 μήνες. Συμπληρωματικά χορηγούνται φλεβοτονικά σκευάσματα ή/και κρέμες . Η ριζική θεραπεία των κιρσών επιτυγχάνεται με εκρίζωση της ανεπαρκούσας φλέβας (μείζων/ελάσσων φλέβα). Γίνεται με γενική αναισθησία και ο ασθενής κινητοποιείται την ίδια ημέρα. Χρόνος νοσηλείας 1 ημέρα. Θεραπείες με laser ή σκληροθεραπεία δεν προσφέρονται στη δημόσια υγεία και δε συστήνεται γενικά σε προχωρημένα στάδια.

Ευχαριστούμε την αγγειοχειρουργική κλινική του Γ.Ν.Γ. Παπανικολάου για τις πληροφορίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *