ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Η Ειρήνη Μελά μας μιλάει για το “ΜΑΝΑ” του Σταμάτη Πακάκη

Συναντήσαμε την Ειρήνη Μελά που υποδύεται τη μάνα στο έργο του Σταμάτη Πακάκη με τίτλο “ΜΑΝΑ” στο θέατρο Faust κάθε Παρασκευή στις 21:00. Πάμε να συνομιλήσουμε με την αξιαγάπητη Ειρήνη.
WomansEye: Ποιός ο ρόλος της μάνας στη ζωή ενός παιδιού;
Ειρήνη Μελά: Ο ρόλος της μάνας στη ζωή ενός παιδιού είναι σημαντικός και καθοριστικός για τη ζωή του μετά… ως παιδί, ως έφηβος, ως ενήλικας. Είναι τόσο δύσκολο να ξέρει κανείς όταν γίνεται μάνα πως να αναθρέψει ένα παιδί. Δεν υπάρχει “σχολή” για κάτι τέτοιο. Δεν διδάσκεται. Πιστεύω ότι ο ρόλος της μάνας πρέπει να είναι παρών και ταυτόχρονα διακριτικός. Να μην τσιγκουνεύεται αγάπη, ενθάρρυνση, επιβεβαίωση και ταυτόχρονα να ακούει. Να ακούει το παιδί της. Έχουμε ένα πρόβλημα εμείς οι ενήλικες με το να ακούμε. Να ακούμε αγνά και χωρίς να βάζουμε δικές μας σκέψεις και να μην κάνουμε δικές μας προβολές όταν κάποιος μας μιλάει. Πόσο μάλλον όταν αυτό έχει να κάνει με το παιδί μας. Γενικά ο ρόλος της μάνας πρέπει στην αρχή να είναι μπροστά από το παιδί , ύστερα δίπλα του και σιγά σιγά πίσω του, να ξέρει το παιδί ότι η μάνα του είναι εκεί όταν εκείνο την χρειαστεί. Να μην του επιβάλλεται η παρουσία της ούτε ο ψυχισμός της, ούτε τα δικά της όνειρα και απωθημένα. Θέλει να είναι παρούσα και … απούσα…. λεπτές ισορροπίες.
WE: Ο ρόλος της γυναίκας είναι να γίνει μάνα; Εσύ είσαι μάνα; Αν ναι ποια η σχέση μαζί με τα παιδιά σου;
E.M.: Θα έλεγα ότι η φύση την έχει επιλέξει και την έχει προικίσει ώστε να γίνει μάνα. Δε θα έλεγα ότι ο ρόλος της είναι να γίνει μάνα. Δεν είναι απαραίτητο όλες οι γυναίκες να γίνουν μάνες. Με την έννοια της σύλληψης, της εγκυμοσύνης και της γέννας. Αν επιλέξουμε αυτόν τον ρόλο ως μοναδικό “Ο ρόλος της γυναίκας είναι να γίνει μάνα” ακυρώνουμε όλους τους άλλους πολύ σημαντικούς ρόλους που μπορεί να αναλάβει και να βγάλει εις πέρας με επιτυχία μια γυναίκα και να την κάνει ευτυχισμένο άνθρωπο. Οπότε δεν θα έλεγα ότι ο ρόλος της είναι αυτό. Είμαι μάνα στην ζωή μου. Έχω δυο γιους. Μεγάλοι πια. Έγινα μάνα νωρίς. Θα έλεγα ότι μεγάλωνα μαζί τους. Αυτό που μας έσωσε μάλλον εμένα και τους γιους μου και έχουμε μια καλή σχέση, είναι ότι έζησα την καταπίεση στο πετσί μου σαν παιδί μέσα στην οικογένεια και αυτό δεν ήθελα να το αναπαράγω στα δικά μου παιδιά. Βίωσα μια ανελευθερία σαν παιδί και αυτό δεν ήθελα να το αναπαράγω στα δικά μου παιδιά επίσης. Ίσως τα δικά μου άσχημα βιώματα δεν ήθελα να τα ζήσουν και τα δικά μου παιδιά. Τα μεγάλωσα με αγάπη πολύ, με ελευθερία σκέψης και επιλογών, κάτι που εγώ δεν είχα από την δική μου οικογένεια. Προσπάθησα… Προσπάθησα να διώχνω κάθε τι που πλήγωσε εμένα και να μην το “φορέσω” στα παιδιά μου. Πάντα όμως κάτι λείπει, πάντα νιώθουμε εμείς οι μάνες ότι κάτι δεν έχουμε κάνει καλά. Μεγάλη ευθύνη να μεγαλώνεις ένα παιδί. Είναι ο αυριανός ενήλικας που θες τόσο πολύ να είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος.
WE: Πότε πιστεύεις μια γυναίκα είναι έτοιμη να γίνει μάνα;
E.M.: Δύσκολη ερώτηση. Δεν ξέρω πότε είναι έτοιμη. Δεν ξέρω πόσο το επιλέγει συνειδητά, πόσο της το επιβάλλουν οι συνθήκες, η κοινωνία, οι αγωνίες της, ο κοινωνικός περίγυρος, η μοναξιά της πολλές φορές… Θα έλεγα σε ιδανικές συνθήκες ότι μια γυναίκα είναι έτοιμη να γίνει μάνα όταν έχει λύσει δικά της προβλήματα, όταν δεν κουβαλάει απωθημένα και θέλει απλά να προσφέρει στην ζωή και στον κόσμο τούτο ένα άτομο ισορροπημένο και χρήσιμο για τον εαυτό του πάνω απ’ όλα και φυσικά στην κοινωνία του. Ουτοπία αυτό που λέω… αλλά συμβαίνει που και που για να ακυρώνει τον κανόνα.
WE: Στο έργο του κυρίου Πακάκη “ΜΑΝΑ” βλέπουμε και πολλά παιδιά. Μίλησέ μας για την σχέση σου με τα παιδιά. Ποια μορφή μάνας βλέπουμε στην παράσταση; Είναι καλή ή κακή;
E.M.: Διαβάζουμε στο δελτίο τύπου πως είναι η ιδέα της Μάνας. Ο Σταμάτης Πακάκης έχει γράψει ένα ιδιαίτερα βαθύ έργο. Ασχολήθηκε μ αυτό το μεγάλο ζήτημα που συζητάμε τώρα. Τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν οι συμπεριφορές μιας μάνας στο παιδί της. Πως αυτές τον συνοδεύουν για μια ζωή και τον καθορίζουν ως ενήλικα. Στην παράσταση βλέπουμε αρκετές μορφές μάνας. Τα “πρόσωπα” της μάνας είναι πολλά και επικίνδυνα πολλές φορές. Στην παράσταση καλούμαι αρκετές φορές να είμαι μια μάνα με αρνητικό πρόσημο. Όχι η μάνα που θα θέλαμε και που συζητάμε. Οπότε και η σχέση μου με τα “παιδιά” της παράστασής μας είναι ανάλογη. Ανάλογα σκληρή .. καταστροφική . 5. Ποια τα μηνύματα που θέλει να περάσει το “ΜΑΝΑ”; Ποιες οι θεματικές του έργου; Νομίζω ότι ο Σταμάτης έγραψε αυτό το έργο για να κάνει τον θεατή να σκεφτεί και να προβληματιστεί. Αυτή πιστεύω είναι και η επιτυχία ενός κειμένου, ενός θεατρικού έργου. Μια παράσταση μπορεί να είναι η αφορμή για σκέψη και προβληματισμό. Ίσως αυτό μας οδηγεί και σε λύσεις κάποιες φορές. Ο θεατής εισπράττει δικά του μηνύματα ανάλογα με τις δικές τους καταβολές, οικογενειακές, φιλικές, συντροφικές… Κάνει προβολές σε δικά του θέματα και προβλήματα… ακουμπούν στη σχέση Μάνας-παιδιού όλα….συνειδητά ή ασυνείδητα.
WE: Ποιά η σχέση με την δική σου μάνα;
E.M.: Η μητέρα μου δεν ζει πια. Έφυγε από αυτήν την ζωή πριν από δυο χρόνια. Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι αυτήν την ερώτηση θα την απαντούσα διαφορετικά όταν ήταν στην ζωή η μητέρα μου και διαφορετικά τώρα που έχει φύγει. Οπότε θα απαντήσω για την σχέση μου με την μητέρα μου εν ζωή. Πως ήταν όταν ζούσε. Ήταν η μητέρα που ζούσε μέσα από τα παιδιά της και προσπαθούσε να βρει την ευτυχία μέσα από τα παιδιά της. Δεν έκανε τα όνειρά της πραγματικότητα και συμβιβάστηκε σε έναν γάμο που δεν της ταίριαζε. Τρικυμία η ζωή της πάντα με το πατέρα μου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να είναι μια μάνα “φορτική” με τα προβλήματά της, απαιτητική ως προς την προσοχή προς αυτήν και ταυτόχρονα απαιτητική προς εμένα και τις προσδοκίες της από μένα. Δεν μου έλειψε η αγάπη της. Δεν μου έλειψε η φροντίδα της. Ήταν δοτική μάνα. Πάντα όμως μέσα από τις δικές της ανασφάλειες και φοβίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να θυμώνω μαζί της και να νοιώθω ότι ο ομφάλιος λώρος δεν κόπηκε ποτέ. Δεν επέτρεψε εκείνη να κοπεί ποτέ. Όταν την έχασα όμως, όταν έφυγε από αυτήν την ζωή την κατάλαβα τόσο καλά, την ένιωσα τόσο καλά, που αν ζούσε τώρα θα της έλεγα διαφορετικά πράγματα απ αυτά που της έλεγα και θα φερόμουν διαφορετικά. Οι τύψεις που μας κυνηγάνε πάντα όταν χάνουμε αγαπημένα μας πρόσωπα, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την Μάνα!
WE: Πώς ήταν να δουλέψεις σε έναν θίασο με συντελεστές νεότερης ηλικίας; ‘Ησουν μάνα και κάτω από την σκηνή;
E.M.: Το να δουλεύω με νέους είναι για μένα μαγικό και ζητούμενο. Οι συγκεκριμένοι ηθοποιοί στο “ΜΑΝΑ” είναι τόσο ταλαντούχοι σ αυτό που κάνουν, που με κέρδισαν από την πρώτη στιγμή. Το ταλέντο τους ήταν έκδηλο και σιγά σιγά γνωρίζοντας και τον χαρακτήρα τους με κέρδισαν περισσότερο και πραγματικά πιστεύω σ’ αυτά τα “παιδιά”. Τα “παιδιά” της παράστασης! Σ’ αυτό αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στον Σταμάτη Πακάκη που έκανε μια αληθινή, πραγματική ακρόαση για ηθοποιούς και διάλεξε για το έργο του τα άτομα και τους ηθοποιούς που ήθελε και θα του αναδείκνυαν το έργο του και τους συγκεκριμένους ρόλους. Αυτή ήταν και για μένα η αρχή της συνεργασίας μου μαζί του.’Οσο για το αν ήμουν “μάνα” και κάτω από την σκηνή …. με τα θετικά στοιχεία μια μάνας δηλαδή με τον θαυμασμό, την ενθάρρυνση και την αγάπη νομίζω ότι ήμουν “μάνα” και συνεχίζω να είμαι σε κάθε μας παράσταση.
WE: Αν έπρεπε να δώσεις μια συμβουλή σε μια μάνα ποια θα ήταν αυτή;
E.M.: Επειδή είμαι μάνα όπως σας είπα χρόνια τώρα στην ζωή μου… θα έλεγα από εμπειρία πια, να ακούν τα παιδιά, να μην ευνουχίζουν τα όνειρά τους και να μην τους “φοράν” τα δικά τους ανεκπλήρωτα όνειρα… Μια κινέζικη παροιμία λέει “Η μάνα πρέπει να είναι το τόξο και το παιδί το βέλος”.. Όσο μακριά κι αν πάει το παιδί, η μάνα να είναι χαρούμενη και να το καμαρώνει…
To Womanseye θέλει να ευχαριστήσει την Ειρήνη Μελά για αυτή την πολύ όμορφη συνέντευξη, γεμάτο άρωμα γυναίκας που έχει τον αξιοσέβαστο ρόλο της μάνας, σε μια παράσταση που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον, αλλά και το ενθουσιασμό του κοινού.

 

To έργο «ΜΑΝΑ» σε κείμενο και σκηνοθεσία του Σταμάτη Πακάκη παρουσιάζεται στο  Θέατρο Faust κάθε  Παρασκευή στις 21:00.

Πρόκειται για ένα μουσικό, σκοτεινό κοινωνικό παραμύθι για ενήλικες. Ανθρώπινες σχέσεις, ανθρώπινα πάθη, ανθρώπινα τραύματα! Όλα μπερδεύονται κατά τη διάρκεια του Ύπνου. Ύπνος με «Ύ» διότι είναι ο μικρός γιος της Νύχτας, φίλος των μικρών παιδιών καθώς και σύμμαχος της Μάνας.

Ποιας Μάνας;

Της δικής σου Μάνας…  της δικής μου Μάνας… της  Μάνας όλων μας. Η ιδέα της Μάνας λοιπόν! Παιδιά… Αγόρι-Κορίτσι …Παιδικά παιχνίδια… Φανταστικοί φίλοι… Παιδικοί δαίμονες… Παιδική ασθένεια… Παιδική ηλικία… Παιδικά τραύματα!

Σχέση Μάνας-Παιδιού και πώς αυτή διαμορφώνει την πορεία μας ως ενήλικες. Παιδικοί φόβοι, ενηλικίωση, «φορεμένοι» κοινωνικοί ρόλοι, βία κατά των γυναικών, το  πέρασμα  του  χρόνου,  η απώλεια των  αγαπημένων  προσώπων, το διαζύγιο, η τεκνοθεσία και ο κοινωνικός καθωσπρεπισμός.

 Το κείμενο της παράστασης «ΜΑΝΑ» κυκλοφορεί ήδη σε βιβλίο από τις Eκδόσεις  iWrite Publications και περιέχει  CD και QR Code με την ηχογράφηση ολόκληρου του έργου,  έτσι ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να παρακολουθήσει το κείμενο και τα τραγούδια της παράστασης μέσω ακουστικού υλικού.

Δείτε το trailer παράστασης:

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενο-Σκηνοθεσία-Παραγωγή:  Πακάκης Σταμάτης

Κινησιολογία-Χορογραφίες: Τσακλάνου  Εύη

Φωτισμοί – Φωτογραφία – Κινηματογράφηση: Λουκρέζη Αναστασία

Σκηνικά-Κοστούμια: Σταματίου Δανάη

Μουσική Τραγουδιών: Ζαχαριάδη Άννα-Μαρία, Δημητρόπουλος Αλέξανδρος, Πακάκης  Σταμάτης.

Μουσική Επιμέλεια – Sound Design – Πρωτότυπη Μουσική Μονολόγων: Δημητρόπουλος Αλέξανδρος

Mua: Cathy Jones

Hair Styling: Kyriazos Yannis

Make up : NYX – Professional Make up

Την ηθοποιό Φουρλάνου Ουρανία έντυσε η Βιβέτα Στέργιου (La Cocotte)

Την ηθοποιό Καλογιάννη Ευφημία έντυσαν οι: Passenger και The moon cat

Στην Ουρανία Φουρλάνου παπούτσια παραχώρησε το κατάστημα υποδημάτων  Tsoukalas
Χορηγία ρούχων Bazz…R

Ευχαριστούμε τη Θεατρική Ομάδα Πείρα(γ)μα για την προσφορά του χώρου της

 ΠΑΙΖΟΥΝ:

Καλογιάννη Ευφημία, Κονταρίνη Μαρίνα, Μελά Ειρήνη, Πακάκης Σταμάτης, Τοπάλογλου Άρης-Ηλίας, Φουρλάνου Ουρανία

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 Ημέρες και ώρες παραστάσεων (μέχρι 28/12) :

Κάθε  Παρασκευή στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική Είσοδος 12€
Μειωμένο 8€
Ομαδικό (από 8 άτομα και άνω) 10€

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *