“Σκέψου ασφαλώς, κινήσου έξυπνα”.

“Σκέψου ασφαλώς, κινήσου έξυπνα”.

Με αυτό το σύνθημα το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ (Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών), παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου με κεντρικό θέμα την Οδική Ασφάλεια. Στη συνέντευξη ήταν παρόντες οι κκ. Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, Διευθυντής Hellenic Institute of Transport ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, ο Βασίλης Χαλκιάς, πρόεδρος της Hellastron (Ένωση Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων), Δρ. Παναγιώτης Παπαντωνίου, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ), ο Παραολυμπιονίκης Κολύμβησης Γιάννης Κωστάκης και η χορογράφος-καθηγήτρια χορού Τατιάνα Παπαδοπούλου καθώς και η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΙΜΕΤ Γεωργία Αϋφαντοπούλου.

Το Πανελλαδικό Βραβείο “Καλύτερης Δράσης Οδικής Ασφάλειας 2018”,
απονέμεται φέτος στο 1ο Γυμνάσιο Τρικάλων, για τις δράσεις του σε σχέση με την Οδική Ασφάλεια. Ο διευθυντής του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης τόνισε τη μεγάλη σπουδαιότητα της θέσπισης των Βραβείων Οδικής Ασφάλειας ΙΜΕΤ-HELLASTRON-ΣΕΣ. Όπως επισήμανε, “πίσω από καινοτόμες, πρωτοποριακές ιδέες που υλοποιούνται παγκόσμια, βρίσκονται σπουδαία μυαλά Ελλήνων ερευνητών κι αυτό οφείλει να αναδειχτεί μέσω του βραβείου “Καλύτερης Δημοσίευσης Οδικής Ασφάλειας Νέου Ερευνητή” (φέτος απονεμήθηκε στις 12 Οκτωβρίου στους Απόστολο Αναγνωστόπουλο και Φωτεινή Κεχαγιά). Παράλληλα, οι μεμονωμένες προσπάθειες που γίνονται σήμερα από σχολεία, αστυνομικές διευθύνσεις, δήμους και άλλους φορείς και βραβεύονται μέσω του βραβείου “Καλύτερης Δράσης Οδικής Ασφάλειας”, πρέπει να ενισχυθούν, ώστε το βραβείο να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για να φτάσουμε στο σημείο να ανταγωνίζονται οι εταιρίες σε πλειστηριασμό υπευθυνότητας για την Οδική Ασφάλεια“.

Στην παρέμβασή του ο κ. Βασίλης Χαλκιάς αναφέρθηκε στην μεγάλη βελτίωση των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων που είναι «από τους πλέον σύγχρονους στην Ευρώπη», τονίζοντας πως «δεν μας φταίει ο δρόμος» για την οδική μας συμπεριφορά ενώ όσον αφορά στα θύματα της ασφάλτου ήμασταν ως χώρα 28οι και γίναμε 24οι στις χώρες της ΕΕ, σημειώνοντας πρόοδο 61%. «Πριν 15 χρόνια είχαμε 2000 νεκρούς ετησίως», σημείωσε ο κ. Χαλκιάς «και σήμερα έχουμε 730, χωρίς βέβαια ο αριθμός να είναι ικανοποιητικός αφού μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», κατέληξε.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΣ κ. Παναγιώτης Παπαντωνίου τόνισε πως “η απονομή του φετινού βραβείου σηματοδοτεί την αρχή μιας πολύ σημαντικής προσπάθειας συστράτευσης του ακαδημαϊκού, ερευνητικού και επαγγελματικού δυναμικού της χώρας με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας”.

Ο Παραολυμπιονίκης Κολύμβησης κ. Γιάννης Κωστάκης, έχοντας βιώσει τα αποτελέσματα τροχαίου ατυχήματος σε ηλικία 18 ετών, ανέφερε πως “το τραγικό τροχαίο, δεν τον έκανε να φοβηθεί το τιμόνι, τον έκανε όμως να το σεβαστεί…και κυρίως να σέβεται τις συνθήκες οδήγησης”. Ο πρωταθλητής Ιωάννης Κωστάκης, από το 1996 οπότε και ασχολήθηκε με την κολύμβηση χαρίζει συνεχώς μεγάλες, χρυσές νίκες στην Ελλάδα και στους Έλληνες δίνοντας το μήνυμα όπως όλοι οι παραολυμπιονίκες πως στη ζωή, με δύναμη, επιμονή, πίστη και τόλμη μπορείς να κατορθώσεις ό,τι επιθυμείς.

Η γνωστή χορογράφος Τατιάνα Παπαδοπούλου, με ιστορικό τροχαίου ατυχήματος σε ηλικία 23 ετών, τόνισε την ανάγκη χρήσης της ζώνης ασφαλείας, που, στη δική της περίπτωση της έσωσε τη ζωή. Έχοντας μείνει 1,5 χρόνο σε ακινησία, διαφοροποίησε έκτοτε την οδική της συμπεριφορά με τρόπο σημαντικό.

Το πρόγραμμα των δράσεων του  Open Day ΙΜΕΤ 

 

Πηγή:https://www.certh.gr/009D730E.el.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *