Η αυτοπροστασία του Έρωτα είσαι εσύ.

 

Οι έρωτες καταστρέφονται από την ένταση τους, λένε.

Ξέρεις ποιος είναι η προστασία του δικού σου;

Δυο καλοί σου φίλοι: ο εαυτός σου και ο σύντροφος σου.

Ο εαυτός σου γιατί έμαθε από τα λάθη του.

Όχι, δε θα πατήσεις φρένο στο συναίσθημα, τίποτα δεν μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στο παράφορο.
Άλλωστε η δυναμική του Έρωτα είναι αυτή που μας μαγνητίζει, που μας συναρπάζει, που φυσάει ζωογόνα την πνοή του στο μέσα μας.

Τώρα ξέρεις μυστικά. Μυστικά που η εμπειρία σου σου έχει κάνει δώρο. Ξέρεις να κάνεις τον απαιτούμενο ελιγμό την κατάλληλη στιγμή. Ξέρεις να σωπαίνεις στον θυμό και στην παράκρουση. Ξέρεις να χαμηλώνεις ή να αλλάζεις τον τόνο της φωνής σου, γιατί γνωρίζεις ότι οι εντάσεις δε θα διευκολύνουν την κατάσταση ούτως ή άλλως.

Ξέρεις. Έμαθες.

Ότι αν πραγματικά θέλεις τον άλλο στη ζωή σου, θα χρειαστεί να θυσιάσεις παλιές σου τακτικές και συνήθειες, χωρίς να αφήνεις πίσω ή απ’ έξω τον εαυτό σου.
Έμαθες ότι θα φανεί χρήσιμο και απαραίτητο να βγεις από το είναι σου, μερικές φορές να χτυπήσεις τον κακό σου εαυτό στο πρόσωπο και να μεταμορφωθείς στην καλύτερη εκδοχή σου για εκείνον, τον μεγάλο σου Έρωτα.

Έμαθες ότι αξίζει την προσπάθεια, σε ανταμείβει με το παραπάνω τελικά.

 

Έμαθες, όχι να ζορίζεις το μέσα σου και να προσποιείσαι τον υπομονετικό. Όχι. Αυτό θα σπάσει σύντομα.

Αυτό που έμαθες, αν και με πολύ πόνο, είναι να ξυπνάς κάθε πρωί και να έχεις την ευγενή απαίτηση από τον εαυτό σου να είναι έστω και κατά τι καλύτερος από ότι ήταν χθες.

Γιατί, όταν είσαι εσύ καλύτερος άνθρωπος, πιο εξελιγμένος, περισσότερο εκλεπτυσμένος συναισθηματικά, θα ακολουθήσει τα χνάρια της βελτίωσής σου και η σχέση.

Αρκεί να βοηθάει σε αυτή την ατέρμονη, ωφέλιμη, όσο και αναγκαία διαδικασία της αυτοπροστασίας και ο έτερος σύμμαχος. Ο σύντροφος.

Να συναισθάνεται πως και εκείνος πρέπει να συνδράμει στο ξεχωριστό εκείνο κουτάκι όπου αποταμιεύεται το δούναι της έκαστης προσπάθειας των δύο.

Να θυμάται τις θυσίες σου και να ξεχνάει τις δικές του, εφόσον κάνεις και εσύ το ίδιο για εκείνον.

Να νιώθει πως είναι χρέος του να εξελίσσει τον εαυτό του και να ωθεί και εσένα προς τα μπρος και προς τα πάνω.

Πίστεψέ με, δεν χρησιμοποιώ καθόλου τυχαία την λέξη χρέος. Γιατί είναι πράγματι καθήκον της μονάδας να συντηρεί, να εξελίσσει και να ενισχύει το δυαδικό σχήμα, αν θέλει να γευτεί τους καρπούς της χαράς και της ασφάλειας.

Να μην ξεχνάς ποτέ ότι καλή επικοινωνία σημαίνει να σηκώνονται όλοι ικανοποιημένοι από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τότε οι κερδισμένοι είναι τρεις.

Εσύ, ο σύντροφος σου και ο Έρωτας.

Και -θυμήσου- η καλή επικοινωνία και ο θαυμασμός είναι οι απόλυτες ασπίδες της διάρκειας, της ποιότητας και της ομορφιάς της ερωτικής σχέσης και είναι τα καλύτερα δομικά υλικά για να χτίσεις Ευτυχία.

Δέσποινα Παπαδημοπούλου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *