“Καρκίνος του μαστού” μια (όχι και τόσο) γυναικεία υπόθεση!!

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια γυναικεία νόσος που προσβάλει και άντρες. Αν διαγνωστεί εγκαίρως μπορεί να έχει καλή πρόγνωση και θεραπεία επιτρέποντας στον πάσχοντα να επιστρέψει στα καθήκοντά του.

ΠΩΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ;
Είναι πολλοί οι παράγοντες που συνδέουν τον καρκίνο μαστού με την εμφάνισή του. Προδιαθεσικοί, η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση οιστρογόνων και προγεστερόνης, η μεγάλη ηλικία τεκνοποίησης, η έκθεση σε ακτινοβολία, η ηλικία έναρξης και λήξης της περιόδου, το μέγεθος του στήθους, η λήψη αντισυλληπτικών δισκίων και άλλα.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΨΗΛΑΦΗΣΗ;
Γιατί μπορεί να ανακαλύψετε κάτι διαφορετικό στην υφή και στην όψη του στήθους. Ένα μπαλάκι ή κάτι σκληρό που μπορεί να πονάει μπορεί και όχι. Η έκκριση υγρού από τη θηλή, αν η θηλή έχει μπει μέσα (εσολκή) είναι προειδοποιητικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Δέρμα με όψη πορτοκαλιού. Γενικά με την ψηλάφηση μαθαίνετε να γνωρίζετε το μαστό σας και να αναγνωρίζετε όποιες αλλαγές. Η τακτική ψηλάφηση μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια του μπάνιου ή ξαπλωμένη στο κρεβάτι και πρέπει να φτάνει μέχρι τις μασχάλες για την αναζήτηση πρησμένων λεμφαδένων.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ;
Καλό είναι για οποιαδήποτε αλλαγή να απευθυνόμαστε στο γυναικολόγο και να μην παραμελούμε τον προληπτικό έλεγχο της μαστογραφίας, του τεστ ΠΑΠ και του υπερήχου μαστού. Εναλλακτικά υιοθετούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με συχνή άσκηση, υγιεινή διατροφή, διατήρηση ενός ισορροπημένου βάρους σώματος. Το ελαιόλαδο παίζει πολύ καλό ρόλο στη διατροφή μας, σε σχέση με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Επιπλέον αποφεύγουμε ή περιορίζουμε κατά το δυνατόν τη χρήση ορμονών.
Σε περίπτωση αφαίρεσης μαστού, ο χειρουργός σε συνεργασία με ψυχολόγο συστήνει την μαστοπλαστική, για την αποκατάσταση του χαμένου μαστού ή μαστών, η οποία ενισχύει την ψυχολογία της γυναίκας. Η χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία ενισχύουν τη θεραπεία.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΙ;
Η ζωή συνεχίζεται. Ο καρκίνος είναι μια νόσος, που αν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολύ καλά αποτελέσματα. Κανείς δεν είναι μόνος, παρά μόνο αν το θελήσει. Για αυτό το λόγο υπάρχουν κέντρα στήριξης για τον καρκίνο του μαστού

ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ: 231 028 5181, 210 8 253 253 https://www.almazois.gr/programmata/psychokoinwniki-stirixi-asthenwn-karkinos-mastou/

ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ: 1069 http://www.bestrong.org.gr/el/living_with_cancer/practical/backtowork/

ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ – ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΥ: 210 7773112 www.elli-lampeti.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *