Eurovision 2019: Ποιες χώρες έχουν δηλώσει συμμετοχή

Πολλοί θεωρούν ότι οι διαδικασίες της Eurovision σταματάνε με την ολοκλήρωση της τελικής βραδιάς του διαγωνισμού, όμως αυτό είναι λάθος. Οι χώρες που συμμετέχουν στη Eurovision απασχολούνται με αυτή σχεδόν όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κι αυτό διότι μία συμμετοχή σε ένα τόσο μεγάλο event (με τεράστιο κόστος παραγωγής) απαιτεί αρκετές προετοιμασίες, συζητήσεις, αποφάσεις και οικονομικές συναλλαγές. Συνήθως όλα αυτά λαμβάνουν χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες και διαρκούν μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου/Οκτωβρίου όπου και ολοκληρώνεται επίσημα η λίστα με τις τελικές διαγωνιζόμενες χώρες. Μετά, ξεκινούν οι επιλογές των τραγουδιών και των καλλιτεχνών…

Μέχρι σήμερα, 25 χώρες έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους ή έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να συμμετάσχουν. Οι χώρες αυτές είναι οι εξής: ΒέλγιοΚύπροςΤσεχίαΔανίαΕσθονίαΦινλανδίαΓαλλίαΓερμανίαΕλβετίαΑλβανίαΙσλανδίαΛετονίαΛιθουανίαΜάλταΒουλγαρίαΠολωνίαΙσραήλ (οικοδέσποινα), ΝορβηγίαΣουηδία, ΑζερμπαϊτζάνΣερβία, ΟλλανδίαΚροατία, Σλοβενία και Ισπανία.

Το τι σχεδιάζουν οι χώρες στη Eurovision 2019 αποκαλύπτεται σιγά σιγά. Συγκεκριμένα:

 Αλβανία

Στις 30 Ιουνίου έληξε η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για το Festivali i Këngës μέσα από το οποίο πιθανότατα θα αναδειχτεί ο επόμενος εκπρόσωπος της χώρας στη Eurovision 2019. Ωστόσο επίσημη επιβεβαίωση δεν έχει γίνει ακόμα.

 Βουλγαρία

Την επομένη του φετινού διαγωνισμού στη Λισαβόνα η επικεφαλής της αποστολής της χώρας (Joana Levieva-Sawyer) δήλωσε τα ακόλουθα. <<Το BNT θα συνεχίσει να συμμετέχει στη Eurovision και να βοηθήσει με όλους τους δυνατούς τρόπους τους μουσικούς μας να επωφεληθούν από αυτή τη μεγάλη σκηνή. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στην ποιότητα του διαγωνισμού όσο μπορούμε>>.

 Γαλλία

Η Γαλλία έχει ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της στη Eurovision 2018. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει σταλεί από καιρό με την υποβολή των αιτήσεων να έχει ήδη ξεκινήσει.

 Γερμανία

Η κρατική τηλεόραση τηλεόραση της Γερμανίας NDR, μετά τα ιδιαίτερα ευχάριστα αποτελέσματα φέτος (4η θέση με 340 βαθμούς – καλύτερη θέση της χώρας από το 2010) αποφάσισε να διατηρήσει την περσινή διαδικασία επιλογής τραγουδιού. Το NDR ήδη έχει ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις υποψηφίων καλλιτεχνών και να οργανώνει τις υπόλοιπες λεπτομέρειες του τελικού που θα λάβει μέρος πιθανότατα τον Φεβρουάριο του 2019!

 Ισπανία

Μια ρήτρα στη σύμβαση του Operación Triunfo 2018 αναφέρει ότι οι διαγωνιζόμενοι δέχονται ότι μπορούν να επιλεγούν για να εκπροσωπήσουν την Ισπανία στη Eurovision. Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι το Operación Triunfo θα εξακολουθήσει να αποτελεί την προτιμώμενη μέθοδο για την επιλογή των διαγωνιζομένων της Eurovision από την Ισπανία. Ωστόσο, ο ισπανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός RTVE δεν έχει προβεί σε επίσημη δήλωση.

 Δανία

Η Δανία έχει δηλώσει επισήμως τη συμμετοχή της στη Eurovision 2018. Η διαδικασία επιλογής του τραγουδιού θα γίνει με τη γνωστή διαδικασία Dansk Melodi Grand Prix (DMGP). Μάλιστα ξεκίνησε και η υποβολή συμμετοχών για το  DMGP 2019.

 Εσθονία

Το κρατικό κανάλι ERR θα συμμετάσχει και την επόμενη χρονιά στο Ισραήλ, επιλέγοντας τον εκπρόσωπο του μέσα από το Eesti Laul, που φέτος με νέο διευθυντή έχει σημαντικές αλλαγές.

 Ιταλία

Στις 28 Ιουνίου 2018 ο ιταλικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Radiotelevisione Italiana (RAI) επιβεβαίωσε τις ημερομηνίες του Φεστιβάλ του Sanremo για το 2019 (5-9 Φεβρουαρίου 2019), το οποίο τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιήθηκε για την επιλογή της συμμετοχής της χώρας στη Eurovision. Ωστόσο, δεν ανέφεραν αν θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό του 2019 ή αν το Sanremo θα είναι και πάλι ο προτιμώμενος τρόπος επιλογής της συμμετοχής τους. Επιπλέον πριν λίγο καιρό ανακοινώθηκε και το Sanremo Giovani,  ενός φεστιβάλ στο πρότυπο του Sanremoγια νέους καλλιτέχνες, δηλαδή κάτω από 36 ετών.

 Ισλανδία

Ενώ το κανάλι RÚV έχει αποφασίσει τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό του Ισραήλ, τώρα εξετάζεται μία αίτηση για μποϋκοτάζ από τον επερχόμενο διαγωνισμό.

 Μάλτα

Η χώρα της Μεσογείου ανακοίνωσε πως ο νικητής του X-Factor θα είναι ο επόμενος εκπρόσωπος στο διαγωνισμό του Ισραήλ. Οι οντισιόν ξεκίνησαν την 1η Αυγούστου. Η Ira Losco (Eurovision 2002 και 2016) θα είναι μία από τους 4 κριτές, που θα συμμετάσχουν στο τάλεντ σόου.

 Σερβία

Το RTS επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στις 6 Αυγούστου και μετά από 2 μέρες ξεκίνησε η αναζήτηση τραγουδιών για τον εθνικό τελικό.

 Τσεχία

Ο Jan Bors, αρχηγός της εθνικής αποστολής της Τσεχίας, εξέφρασε την ελπίδα να συνεχίσει και φέτος η διαδικασία επιλογής της συμμετοχής να γίνεται με έναν εθνικό τελικό (Eurovision CZ), όπως είχε γίνει και πέρσι με την επιτυχή, όπως αποδείχθηκε, επιλογή του Mikolas.

 Ηνωμένο Βασίλειο

Παρόλο που ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός BBC δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του το 2019, η EBU δήλωσε ότι είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο να δει τους κρατικούς οργανισμούς από την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία να διαγωνίζονται ξεχωριστά στο διαγωνισμό. Αυτό, ωστόσο, θα απαιτούσε και τα τέσσερα έθνη να έχουν ξεχωριστούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς με πλήρη συμμετοχή στην EBU.

 Ισραήλ

Όσον αφορά την οικοδέσποινα χώρα μόλις προχτές επιβεβαιώθηκε ότι το Ισραήλ θα επιλέξει, με ορισμένες αλλαγές, μέσα από το τάλεντ σόου «HaKokhav HaBa L’Eirovizion» τον επόμενο εκπρόσωπο του.

Πηγή: OGAE Greece

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *