Μαθήματα πλεξίματος 2

Συνεχίζουμε τα μαθήματα ραπτικής.

1. Άριχτο Γαίτανακι (αρ.γ)

Μία από τις βασικότερες πλέξεις στο βελονάκι, το άριχτο γαιτανάκι, είναι απλη συμπαγής βελονιά που δημιουργεί ένα πυκνό πλεκτό.

α. Για να πλέξετε ένα αρ.γ. βάλτε το βελονάκι κάτω από τη θηλιά του πρώτου πόντου της προηγούμενης σειράς.

β. Κρατήστε τη θηλιά ανάμεσα στον αριστερό αντίχειρα και στον παράμεσο και περάστε το βελονάκι μέσα από το κέντρο της θηλιάς, από εμπρός προς τα πίσω. Τυλίξτε το νήμα γύρω από το βελονάκι και τραβήξτε το μέσα από τον πόντο, έτσι ώστε να έχετε 2 θηλιές στο βελονάκι σας.

γ. Τυλίξτε πάλι το νήμα γύρω από το βελονάκι σας και τραβήξτε το μέσα απο τις δύο θηλιές. Μόλις πλέξατε το άριχτο γαιτανάκι σας και θα σας έχει μείνει μία θηλιά γύρω από το βελονάκι σας έτοιμη για το επόμενο πόντο. Συνεχίστε έτσι μέχρι το τέλος της σειράς.

δ. Για τις επομενες σειρές, στρέψτε το πλεκτό σας και κάντε ένα γ.σ.α. (γαιτανάκι στον αέρα) για την αλυσίδα στην αρχή της σειράς. Για το άριχτο γαϊτανάκι (αρ.γ) και μόνο, αυτό το γ.σ.α δεν υπολογίζεται για πόντος. Θα κανετε το πρώτο αρ.γ της σειράς στον πόντο που βρίσκεται στη βάση της αλυσίδας. Στο τέλος της σειράς μην πλέξετε το γ.σ.α της άκρης στη σειρά.

2. Μισό ποδαράκι (μ.ποδ)

α. Για να πλέξετε το μισό ποδαράκι, πλέξτε έως το σημείο που θέλετε να φτιάξετε το μισό ποδαράκι και τυλίξτε το νήμα σας γύρω από το βελονάκι.

β. Εισαγάγετε το βελονάκι στο σημείο κατω από τη θηλιά που σχηματίζει ο πόντος της προηγούμενης σειράς. Τυλίξτε και πάλι το νήμα σας γύρω από το βελονάκι.

γ. Περάστε το νήμα μέσα από το πόντο (3 θηλιές στο βελονάκι) και πάρτε νήμα ξανά. Τραβήξτε το νήμα μέσα από τις 3 θηλιές. Μόλις πλέξατε ένα μισό ποδαράκι. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο στους επόμενους πόντους.

δ. Στο τέλος της σειράς, στρέψτε το πλεκτό σας και κάντε 2 γ.σ.α. Αυτή ειναι η πλαϊνή αλυσίδα σας και υπολογίζεται για ένα μισό ποδαράκι της καινούργιας σειράς.

3.Ποδαράκι

α. Για να πλέξετε ένα ποδαράκι, ξεκινήστε τυλίγοντας το νήμα γύρω απο το βελονάκι σας και βάλτε το βελονάκι κάτω από τον πόντο της προηγούμενης σειράς.

β. Πάρτε πάλι το νήμα και περάστε το μόνο μέσα από τον πόντο..

γ. Πάρτε και πάλι το νήμα και περάστε το μέσα από τις 2 θηλιές μόνο (2 θηλιές στο βελονάκι). Πάρτε για άλλη μια φορά νήμα και περάστε μέσα από αυτές τις 2 θηλιές. Συνεχίστε έτσι σε κάθε πόντο εως το τέλος της σειράς.

δ. Στο τέλος μίας σειράς από ποδαράκια, στρέψτε το πλεκτό σας, καντε 3 γ.σ.α. για να αρχίσετε την επόμενη σειρά, τα οποια υπολογίζετε για 1 πόντο. Παραλείψτε τον πρώτο πόντο και κάντε ένα ποδαράκι στο δεύτερο πόντο της προηγούμενης σειρά έως το τέλος της.

4. Αλυσίδα της στροφής

Για ομοιόμορφο τελείωμα, ξεκινήστε κάθε σειρά με μία αλυσίδα της Στροφής.

Οταν πλέκετε με το βελονάκι, πρέπει να προσθέτετε μία αλυσίδα της Στροφής στην αρχή καθε σειράς. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί πρέπει το βελονάκι να έρθει στο ύψος των πλέξεων που χρησιμοποιείται καθε φορά και αυτή η αλυσίδα έχει τη θέση του πρώτου πόντου της σειράς. Κάθε βασική πλέξη έχει το δικό της αριθμό από γ.σ.α για την Αλυσίδα της Στροφής. Ο παρακάτω πίνακας σας εξηγεί πόσα γ.σ.α χρειάζονται για να δημιουργηθεί ο πρώτος πόντος.

Στο επόμενο άρθρο θα έχουμε μερικές ακόμα τεχνικές καθώς και οδηγίες για να φτιάξετε πλεκτά σουβέρ.

Πηγή :περιοδικό brava

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *