Βιβλιοπρόταση Ιουλίου:”Το μυστικό της παλιάς φωτογραφίας”

Το μυστικό της παλιάς φωτογραφίας – Μάκης Πάνος – Εκδόσεις Πνοή

 

Αρχές του 20ου αιώνα κάπου στη Χαλκιδική. Νικόλας και Μαρία. Ορκισμένοι και οι δυο να μην φανερώσουν ποτέ το μυστικό στο οποίο βασίζεται η σχέση τους, παλεύουν για την οικογένειά τους. Τραυματικά παιδικά βιώματα, καλά κρυμμένα μυστικά, φτώχεια, πόλεμοι, παράνομες σχέσεις σκιάζουν τον έγγαμο βίο τους, πληγώνουν και πικραίνουν και τους δυο.

Η όμορφη Μαρία είναι μία τραγική φιγούρα, πληγωμένη, βιασμένη, στερημένη από έρωτα. Ανηφορίζει καρτερικά στο δικό της Γολγοθά που σιγά σιγά την φθείρει και την απομακρύνει από τη ζωή. Η τελική της πράξη θα δώσει και το τελειωτικό χτύπημα στον Νικόλα που παλεύει κι εκείνος με τους δικούς του δαίμονες.

Και κάπου στη μέση ο Στράτος, ο γιος τους, ένα αγρίμι που στερήθηκε την αγάπη του πατέρα. Μεγαλώνοντας γίνεται ένας άντρας τραχύς, αναίσθητος, με τη δική του ιδιοσυγκρασία και τα πιστεύω του πάνω απ’ όλους. Ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, δε χαίρει της εκτίμησης των συγχωριανών του.

Στο πρόσωπο των γιων του βλέπει τη συνέχεια του εαυτού του, περιμένει από αυτούς να πορευτούν στο δρόμο που χάραξε ο ίδιος. Μα η ζωή έχει τα δικά της σχέδια και οι ανατροπές είναι αναπόφευκτες.

Η πλοκή του βιβλίου είναι δομημένη πολύ καλά. Ο χρόνος παίζει με το παρόν και το παρελθόν κρατώντας μ’ αυτό τον τρόπο το ενδιαφέρον αμείωτο. Η γραφή γλαφυρή, παραστατική, κι ο αναγνώστης γίνεται αυθόρμητα μέλος της μικρής κοινωνίας κι όλα συμβαίνουν μπροστά στα μάτια του.

Πλησιάζοντας στο τέλος του βιβλίου, που χρονικά φτάνει στα μέσα της δικτατορίας, η απόλυτη ανατροπή έρχεται εκεί που κανείς δεν το περιμένει και με τον πιο παράδοξο μα ευφυέστατο τρόπο και φέρνει επιτέλους τη λύτρωση τόσο στον αναγνώστη όσο και στους πρωταγωνιστές. Σε όλους τους πρωταγωνιστές όμως;

Ένα άρτιο βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί!

 

Εύη Δουργούτη

Ονομάζομαι Εύη Δουργούτη και γεννήθηκα το 1992.Είμαι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είμαι παντρεμένη κι έχω δύο κόρες. Λατρεύω τόσο την ανάγνωση όσο και τη συγγραφή.

Διηγήματά μου έχουν συμπεριληφθεί σε δύο συλλογικές εκδόσεις καισε ιστοσελίδες. Έχω γράψει παραμύθια για παιδιά προσχολικής ηλικίας τα οποία όμως δεν έχω εκδώσει.

Το πρώτο μου μυθιστόρημα με τίτλο «Ο χορός της φωτιάς» θα κυκλοφορήσει

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *