Ο κ. Κυριάκος Μερελής είναι ασφαλιστικός και χρηματοοικονομικός σύμβουλος. Επίσης, είναι ένας από τους πιο δραστήριους, αποτελεσματικούς και ελπιδοφόρους αιρετούς συμβούλους που διαθέτει το Διοικητικό Συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Ε.Ε.Θ.).
Από το 2011 που ξεκινά η ενασχόληση του με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Μερελής εργάζεται ακατάπαυστα από όποια θέση ευθύνης και αν υπηρετεί για τη διεκδίκηση, προάσπιση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων και κεκτημένων των μελών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

1)Κύριε Μερελή μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για εσάς και την επαγγελματική σας πορεία;

 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης απ΄όπου και ολοκλήρωσα τις οικονομικές σπουδές μου. Δραστηριοποιούμαι στον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης (με την ιδιότητα του ασφαλιστικού συμβούλου) και της συμβουλευτικής επιχειρήσεων. Είμαι εκλεγμένος σύμβουλος στο Διοικητικό Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Ε.Ε.Θ.) και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής αυτού, επιφορτισμένος με τα καθήκοντα του Υπεύθυνου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων. Έχω υπηρετήσει από τη θέση του Αντιπροέδρου το Σύνδεσμο Διαμεσολαβητών Ασφαλιστικών Εργασιών Θεσσαλονίκης. Επίσης, έχω διατελέσει για τρεισήμισι χρόνια γραμματέας οργανωτικού σχεδιασμού της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης.

2)Από πότε ασχολείστε ενεργά με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης;

Η δραστηριότητα μου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο ξεκινάει το Νοέμβριο του 2011 όπου συμμετείχα για πρώτη φορά στην εκλογική διαδικασία. Τρεις μήνες μετά την συγκρότηση του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητήριου, πρότεινα την ίδρυση της Επιτροπής Παρακολούθησης Ασφαλιστικής και Τραπεζικής Αγοράς, προκειμένου να καλυφθεί ένα κενό που εντόπισα στην εκπροσώπηση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών (ασφαλιστών).

 

3)Ποιός ήταν ο λόγος ίδρυσης της Επιτροπής αυτής;

Πρότεινα τη σύσταση αυτής της επιτροπής με αρμοδιότητες μεταξύ άλλων, την εισήγηση προτάσεων που αφορούν στη διεκδίκηση  των δικαιωμάτων των συναδέλφων ασφαλιστών, την προάσπιση των επαγγελματικών κεκτημένων μας, την καλλιέργεια ασφαλιστικής συνείδησης στους πολίτες, καθώς και τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την ιδιωτική ασφάλιση. Η διοίκηση του Επιμελητηρίου στήριξε την πρωτοβουλία αυτή. Η εν λόγω επιτροπή συστάθηκε άμεσα το πρώτο εξάμηνο του 2012.  Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειώσω ότι από ιδρύσεως του επιμελητηριακού θεσμού δεν είχε συσταθεί ποτέ στο παρελθόν μια τέτοια επιτροπή σε κανένα Επιμελητήριο της Ελλάδος. Επομένως, με τη λειτουργία της Επιτροπής Παρακολούθησης Ασφαλιστικής και Τραπεζικής Αγοράς, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης καινοτόμησε, δείχνοντας ουσιαστικά το δρόμο και σε άλλα Επιμελητήρια της χώρας, τα οποία ακολούθησαν την πετυχημένη πρωτοβουλία του δικού μας Επιμελητηρίου.

 

4)Ποια ήταν η ανταπόκριση των συναδέλφων σας σε αυτή την πρωτοβουλία και τι έχει κάνει αυτή η επιτροπή ως τώρα;

Όλοι οι συνάδελφοι αγκάλιασαν την πρόταση μου. Μάλιστα, από τη στιγμή που ήμουν ο εμπνευστής και εισηγητής της πρότασης για την ίδρυση και λειτουργία της Επιτροπής, μου ανατέθηκε η διοίκηση αυτής, εκλέγοντας με Πρόεδρο αν και ήμουν ο νεότερος τόσο σε ηλικία όσο και σε επαγγελματική προϋπηρεσία. Ορισμένες από τις δράσεις  που ανέπτυξε η επιτροπή για την παρακολούθηση της ασφαλιστικής και τραπεζικής αγοράς είναι οι εξής:

  1. Κατάργηση του Ασφαλιστικού Τειρεσία που προέβλεπε εγγραφή κάποιου συναδέλφου σε αυτόν με μια απλή καταγγελία ασφαλιστικής εταιρίας και διαγραφή του μόνο έπειτα από τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Δηλαδή μετά από πολύχρονους δικαστικούς αγώνες που θα τον «εξόντωναν» επαγγελματικά, οικονομικά και κοινωνικά.
  2. Ενέργειες για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
  3. Ενέργειες για τη θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού.
  4. Κατάργηση υποχρέωσης προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας ως προαπαιτούμενου δικαιολογητικού για την ανανέωση των αδειών άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές (ασφαλιστές).
  5. Ερωτήσεις, υπομνήματα και καταγγελίες στην αρμόδια εποπτική αρχή (ΔΕΙΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος για την ασυδοσία και τις αθέμιτες πρακτικές που εφαρμόζουν οι τράπεζες κατά την πώληση ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Με σκοπό να αναδειχθεί το πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας  από τις συστημικές τράπεζες, οι οποίες πιέζουν τους καταναλωτές να ασφαλίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, θέτοντας τους διάφορα ψευτοδιλήμματα όπως τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού, τη ρύθμιση του δανείου τους, την αύξηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας ακόμα και την έκδοση μπλοκ επιταγών προκειμένου  να υφαρπάξουν πελάτες από τα χαρτοφυλάκια μας.
  6. Συμβολικοί αποκλεισμοί τραπεζικών υποκαταστημάτων οι οποίοι ξεκίνησαν από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της Επιτροπής μας και υιοθετήθηκαν από Επιμελητήρια, συλλόγους και σωματεία σε όλη την Ελλάδα.
  7. Συστηματική ραδιοφωνική διαφημιστική καμπάνια για την αναβάθμιση της ασφαλιστικής συνείδησης των καταναλωτών και τη δημιουργία φιλικού κλίματος προς τους ασφαλιστές, έναντι των τραπεζών και των άλλων εναλλακτικών δικτύων διανομής ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.
  8. Επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών για ένταξη στο ΕΣΠΑ συγκεκριμένων κωδικών άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας που έχουν σχέση με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.
  9. Έπειτα από εισήγηση μου κατατέθηκε στη Βουλή ερώτηση από βουλευτές προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών για την προώθηση ασφαλιστικών προϊόντων ασφαλιστικής εταιρίας μέσω εταιρίας κινητής τηλεφωνίας.
  10. Ενέργειες για τη ρύθμιση των εκατό (100) δόσεων για χρέη στην εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

 

5)Ποια είναι η γνώμη σου για το θεσμό των επιμελητηρίων;

Τα Επιμελητήρια αποτελούν το βασικό θεσμικό παράγοντα, ο οποίος επιτελεί σημαντικό έργο στην υποστήριξη και ανάπτυξη της επιχειρηματικής και επαγγελματικής δραστηριότητας. Είναι οι φορείς εκείνοι που λειτουργούν ως διαμεσολαβητές μεταξύ της επαγγελματικής, επιχειρηματικής κοινότητας και της κεντρικής διοίκησης, μεταφέροντας σε αυτή τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και γενικότερα θα έλεγα τον παλμό της οικονομίας και της κοινωνίας. Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί παρά πολύ ο ρόλος τους καθώς επίσης και η παρέμβαση τους.

6) Πρόσφατα εισηγηθήκατε εννέα (9) προτάσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών του Ε.Ε.Θ. προς τα μέλη του. Προτάσεις εξαιρετικά καινοτόμες αφού όχι μόνο παρέχουν μια σειρά από δικαιώματα στα μέλη του ΕΕΘ αλλά και στα παιδιά τους. Ποιός ήταν ο λόγος της εισήγησης τους;

 

Αρχικά, να τονίσω πως ευελπιστώ οι προτάσεις μου να τύχουν της υποστήριξης των συναδέλφων μελών του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια της επαγγελματικής και επιχειρηματικής κοινότητας του νομού μας. Οι εννιά (9) προτάσεις  που εισηγήθηκα επιχειρούν τη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Επίσης, στοχεύουν στο να παρέχουν έμπρακτη βοήθεια στα μέλη του Ε.Ε.Θ..

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Μία από τις προτάσεις προβλέπει την παροχή υποτροφιών στα παιδιά των μελών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Ε.Ε.Θ.) για την απόκτηση ακαδημαϊκών τίτλων θέτοντας ως κριτήρια τη βαθμολογία των υποψηφίων σε συνδυασμό με κάποια εισοδηματικά όρια. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσουμε εμπράκτως τα οικονομικώς  αδύναμα μέλη μας να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Ενισχύοντας και επιβραβεύοντας παράλληλα την αριστεία.

7)Πόσο εύκολη είναι η υλοποίηση τέτοιων προτάσεων;

 

Οι προτάσεις είναι στοχευμένες και πιστεύω ότι μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα. Σε πρώτη φάση πρέπει να εξετάσουμε τις οικονομικές δυνατότητες του επιμελητηρίου μας, έπειτα να ιεραρχήσουμε τις προτάσεις και στη συνέχεια να τις υλοποιήσουμε. Εκινώντας από εκείνες που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα και να ωφελήσουν τα μέλη μας περισσότερο. Θεωρώ, ότι όλες οι προτάσεις μπορούν να υλοποιηθούν μέσα σε χρονικό ορίζοντα δύο ετών, θέτοντας όμως ως βασική προϋπόθεση την ύπαρξη πολιτικής βούλησης από την πλευρά των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ε.Θ..

8)Τι θα θέλατε να αλλάξει στον ρόλο που έχουν τα επιμελητήρια;

Θα ήθελα τα Επιμελητήρια να διαδραματίσουν έναν πιο ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον της χώρας μας. Θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να παραχωρηθούν και άλλες αρμοδιότητες στα Επιμελητήρια, οι οποίες θα συνοδεύονται βέβαια με τη χορήγηση αντίστοιχης χρηματοδότησης. Επίσης, τα Επιμελητήρια θα μπορούσαν να αναπτύξουν μεταξύ άλλων και μεγαλύτερη επιμορφωτική δραστηριότητα παρέχοντας στα μέλη τους υψηλού επιπέδου θεωρητική και επαγγελματική κατάρτιση με τη διενέργεια εκπαιδευτικών σεμιναρίων. Τα Επιμελητήρια, εφόσον το επιτρέψει και η νομοθεσία, θα μπορούσαν να ιδρύσουν εκπαιδευτικά κέντρα Ανώτατης Εκπαίδευσης, έτσι ώστε να υπάρξει η βέλτιστη διασύνδεση μεταξύ της ακαδημαϊκής και της επιχειρηματικής κοινότητας. Για παράδειγμα ο κλάδος του τουρισμού θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί από την ίδρυση μιας τουριστικής σχολής Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα λειτουργούσε υπό την επίβλεψη ενός επιμελητηρίου. Ουσιαστικά μέσα από τέτοιες δραστηριότητες μπορεί να αναβαθμιστεί ο ρόλος και ο θεσμός των Επιμελητηρίων και να συναγωνιστεί τη λειτουργία των αντίστοιχων ευρωπαϊκών.

Οι καινοτόμες προτάσεις, η κοινωνική δράση, το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο αλλά και η μεθοδικότητα που διακρίνουν τον κ.Μερελή έχουν συμβάλει στην σταθερά ανοδική του πορεία.

Ευχαριστώ θερμά τον κ.Μερελή για την συνέντευξη που μου παραχώρησε και για την πολύ καλη συνεργασία που είχαμε.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *