Ανατολή Κωνσταντινίδου, γυναίκα, δασκάλα, πολιτικός και υποψήφια σε μια περιφέρεια δύσκολη και ανδροκρατούμενη. Όμως εκείνη δεν διστάζει. Εξοπλισμένη πάντα με το γλυκό χαμόγελο της, γεμάτη ενέργεια και αγάπη για το συνάνθρωπο της, τολμάει και διεκδικεί τη θέση της στην πολιτική ζωή του τόπου .

 

Ανατολή θα ήθελες να μας συστήσεις τον εαυτό σου;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη στις 24 Μαϊου.

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ με μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου(Κύπρος).

Οι γονείς μου είναι ο  Πέτρος Κωνσταντινίδης ποντιακής καταγωγής από την Κατερίνη της Πιερίας  και η Μαρία Χρυσοχόου βλάχικης καταγωγής από την Πυλαία Θεσσαλονίκης, ο αδερφός μου Λαυρέντιος Κωνσταντινίδης είναι Φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές.

Είμαι διορισμένη εκπαιδευτικός από το 2005 μέσω γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και έχω υπηρετήσει σε δημόσια σχολεία των νομών Λέσβου, Θάσου, Δράμας, Θεσσαλονίκης και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Είμαι πτυχιούχος της Αγγλικής, Γερμανικής και Ιταλικής γλώσσας.

Έχω βραβευτεί από το Υπουργείο Παιδείας και Αθλητικούς Συλλόγους.

Συμμετέχω στην Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή Συνεδρίων με ποικίλη θεματολογία όπως η πρόληψη και η αντιμετώπιση της  ενδοσχολικής βίας, η ασφάλεια στο διαδίκτυο, δια βίου μάθηση κτλ.

Συμμετέχω σε εθελοντικούς και φιλανθρωπικούς  οργανισμούς.

Είμαι μέλος του Συλλόγου Γηγενών Γυναικών Επιστημών «Αρχαία Στρέψα»και ΦΑΚΑ Ασβεστοχωρίου

Το Νοέμβριο του 2010 εκλέχτηκα για πρώτη φορά δημοτική σύμβουλος στον Καλλικρατικό δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη. Διετέλεσα Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιπρόεδρος της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Αντιπρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας-Αλληλεγγύης και Παιδείας, Πρόεδρος της Ισότητας των Φύλων, μέλος του Δ.Σ της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, μέλος του Δ.Σ της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού-Αθλητισμού και Περιβάλλοντος.

 

To Μαϊο του 2014 επανεκλέχτηκα Δημοτική Σύμβουλος στο δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη και από το Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι τον Ιούνιο του 2016 άσκησα  τα καθήκοντα της Αντιδημάρχου Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας(ανευ αντιμισθίας).Είμαι Ιδρυτικό Μέλος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (Ε.Ν.Α). ήμουν μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ  από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι και τον Απρίλιο του 2015. Πολιτεύτηκα με το κόμμα της Ν.Δ το 2015 στη Β Θεσσαλονίκης.

Είμαι εμπνεύστρια της δράσης ΛΥΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ που αφορά την εξάλειψη της βίας κατά των γυαναικών.

Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την πολιτική;

Από τα μαθητικά μου χρόνια ήμουν ενεργή στα μαθητικά συμβούλια και πρόεδρος του 15μελούς στο σχολείο μου οπότε το ενδιαφέρον για τα κοινά μου προέκυψε από μικρή ηλικία διεκδικώντας πάντα για το σύνολο των συμμαθητών μου  οτιδήποτε αφορούσε τη σχολική κοινότητα.Στη συνέχεια ως ενήλικας αυτή η εσωτερική ανάγκη να δημιουργήσω ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους του τόπου μου,τους συνομιλίκους μου, με ώθησε στη πολιτική μαζί με την απαξίωση που εισέπραξα από τους νέους ότι σε αυτό τον χώρο καθιερώνονται  μόνο οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι ή αυτοί που προέρχονται από τα λεγόμενα πολιτικά τζάκια.Αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανη που είμαι ένας αυτοδημιούργητος νέος άνθρωπος που ξεκίνησα χωρίς πολιτικά δεκανίκια αλλά  είχα την στήριξη και την αγάπη των συμπολιτών μου οι οποίοι με τιμούν από το 2010 με την ψήφο τους και τους ευχαριστώ θερμά.

 

Πόσα χρόνια πολιτεύεσαι;

H ενασχόληση μου με τα κοινά ξεκίνησε  στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2010 όπου εκλέχτηκα για πρώτη φορά Δημοτική Σύμβουλος στο μεγάλο Καλλικρατικό Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη με το συνδιασμό Δύναμη Ενότητας του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.Το 2015 συμμετείχα ως υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ στη Β΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης με 5500 ψήφους σε μία σύντομη προεκλογική περίοδο.Μετράμε λοιπόν αισιώς οχτώ δημιουργικά χρόνια.

Λένε ότι η πολιτική είναι ένας δύσκολος χώρος για γυναίκες.Πόσο ψυχοφθόρο είναι όλο αυτό για μια γυναίκα; Εσύ πως το βιώνεις όλο αυτό;

Η γυναίκα πλέον εργάζεται και διεκδικεί τη θέση της και το ρόλο της απελευθερωμένη από προκαταλήψεις και ταμπού που την ήθελαν αμόρφωτη, ανεπάγγελτη ,κοινωνικά απαίδευτη και αφοσιωμένη μόνο στην οικογένεια της παραμερίζοντας τις προσωπικές τις ανάγκες.

Η σύγχρονη γυναίκα για να επιβιώσει μέσω των διεκδικήσεων της  πρέπει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της ζωής ώστε να ανταποκριθεί με επιτυχία στους πολλούς ρόλους που καλείται να αναλάβει δηλαδή της μητέρας ,της συζύγου και της εργαζομένης. Όλο αυτό μπορεί να τη φορτίζει ωστόσο την απελευθερώνει από πολλούς κοινωνικούς φραγμούς και προκαταλήψεις και εμφανίζεται με νέους ρόλους και αυτό διακρίνεται σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα όπως στην οικογένεια, στο επάγγελμα και στη δημόσια ζωή με τη δυνατότητα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Είναι μία πρόκληση και οι γυναίκες πλέον έχουν όλα τα εφόδια να ανταπεξέλθουν  και να διακριθούν στην πολιτική.Χρειάζεται τόλμη και θάρρος.

Λύσε τη σιωπή στον αγώνα κατα της βίας των γυναικών. Αυτή η πρωτοβουλία είναι δική σου; Με ποιους φορείς συνεργάζεσαι; Ποιος είναι ο στόχος;

Το “ΛΥΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ” είναι μία πρωτοβουλία δική μου που ξεκίνησε το 2015 μετά από προσωπικές ιστορίες γυναικών που μου είχαν εκμυστηρευτεί  και αισθάνθηκα την ανάγκη να βοηθήσω με τον δικό μου τρόπο.Η βία κατά των γυναικών σύμφωνα με επίσημα στοιχεία κλιμακώνεται ανησυχητικά. Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί διστάζουν να μιλήσουν είτε από φόβο είτε από ντροπή. Μέχρι τώρα συναντούσαμε μόνο γυναίκες που έχουν υποστεί κάποιας μορφής κακοποίηση ενώ το τελευταίο διάστημα υπάρχουν μαρτυρίες και αντρών με  λεκτική ή ψυχολογική βία από τις γυναίκες συζύγους ,συντρόφους τους.Από τη άλλη η οικονομική κρίση έχει επιφέρει αλλαγές στην καθημερινότητα μας με αποτέλεσμα η ζωή μας να έχει επηρεαστεί ποικιλοτρόπως.  Είμαστε ενάντια στην έμφυλη βία, στο σεξισμό και σε οποιαδήποτε μορφή βίας που περιορίζει την ελευθερία της γυναίκας. Θέλουμε γυναίκες με διάκριση και χειραφέτηση

Έτσι μέσω της φωτογράφησης και της βιντεοσκόπησης που συμμετέχουν οι άντρες προτρέπουμε άντρες και γυναίκες να Λύσουν τη Σιωπή τους ,να πουν ΟΧΙ στη βία κατά γυναικών και αντρών ,να συνδιαλέγονται ώστε να μπορούν να ζουν αρμονικά σε μια κοινωνία με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισοτιμία ,την ισονομία και την αλληλεγγύη. Σε αυτή την εκστρατεία ενημέρωσης θέλουμε όλες τις γυναίκες  και τους άντρες  συμπαραστάτες μας ώστε να βελτιώσουμε την κοινωνία μας και να παραδώσουμε ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά της χώρας μας, το μέλλον αυτού του τόπου.

Τρέχεις γενικά..Τρέχεις σε αγώνες, σε εκδηλώσεις, στο σχολείο, στην πολιτική. Μια γυναίκα δραστήρια με ευαισθησία για τα κοινά. Δύσκολος συνδυασμός. Χρόνο για σένα έχεις;

Πολύ χρόνο προσωπικό δυστυχώς δεν έχω  αλλά τις επιλογές μας οφείλουμε να τις τιμάμε και να μη διαμαρτυρόμαστε.Η επαφή και η αγάπη του κόσμου αλλά και η ικανοποίηση που εισπράτω ότι βοήθησα έστω και έναν συνάνθρωπο μου με ανατροφοδοτεί με δύναμη ώστε η έλλειψη ελεύθερου προσωπικού χρόνου να μην με ενοχλεί . Εξάλλου με σωστό καταμερισμό χρόνου και διάθεση μπορείς πάντα να έχεις και χρόνο για προσωπική ζωή.

Αν με το καλό εκλεγείς, ποιος είναι αυτός ο τομέας της κοινωνίας στην διαμόρφωση του οποίου θα ήθελες να συμβάλεις;

Η χώρα αυτή τη στιγμή σίγουρα είναι στην κρισιμότερη φάση των τελευταίων σαράντα ετών, με την κοινωνία να αγωνιά για το μέλλον

Επειδή πιστεύω ότι η νέα γενιά πρέπει να είναι παρούσα με τις ιδέες και το όραμα της στις προκλήσεις της νέας εποχής και ότι οι νέοι άνθρωποι οφείλουν να ασχοληθούν με το μέλλον τους συστρατεύομαι  στον κοινό αγώνα με συνέπεια και ευθύνη με την παράταξη των μεγάλων στρατηγικών επιλογών για το κοινό μας μέλλον μαζί και υπέρ της τοπικής κοινωνίας των συνανθρώπων μου τους οποίους σέβομαι και θέλω να υπηρετήσω . Μαζί με τη νέα γενιά θα πάμε δυναμικά μπροστά διεκδικώντας για τους συμπολίτες μας όσα τους αξίζουν.

Όλοι εμείς οι νέοι πρέπει να γίνουμε οι πρωτοπόροι, να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για το καλύτερο, το νέο, το σύγχρονο και να αφήσουμε οριστικά πίσω μας το χθες και όσα πλήγωσαν την πατρίδα . Θέλω να αγωνιστώ για την Ελλάδα, για την νέα γενιά. Αυτό θα το επιτύχουμε μόνο μέσα από το ελληνικό σχολείο με την ισότιμη εκπαίδευση των παιδιών ώστε να δημιουργηθούν ισότιμοι πολίτες με σεβασμό και αγάπη για τον Συνάνθρωπο και την Πατρίδα..

Ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να περάσεις στις γυναίκες που σε ακολουθούν;

Η θέση της γυναίκας στη σημερινή ,σύγχρονη κοινωνία που ζούμε έχει διαφοροποιηθεί αρκετά . Το γεγονός όμως ότι βρίσκεται σε καλύτερη θέση από παλιότερα δε σημαίνει ότι όλα είναι τέλεια. Μπορεί όλο και περισσότερες γυναίκες διαφορετικών ηλικιών να μεγαλουργούν στις επιστήμες, στις τέχνες και στα γράμματα ,να διακρίνονται στα κοινά και να κατακτούν υψηλά αξιώματα ωστόσο αυτό που έχει ουσιαστική σημασία είναι η σωστή ενημέρωση των γυναικών για να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.Να παλεύουν για τα όνειρα τους  γιατί πραγματικά αν πιστέψουν στον εαυτό τους οι γυναίκες μπορούν να μεγαλουργήσουν.

 

Θα ήθελα να ευχηθώ σε εσάς  πολλές επιτυχίες και μέσω του έργου σας  να αναδείξετε τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

 

Εμείς να ευχηθούμε με τη σειρά μας καλή επιτυχία στην Ανατολή. Αναμφίβολα ο τόπος χρειάζεται νέες γυναίκες δυναμικές που να θέτουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία της κοινωνικής ευημερίας.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *