H φίλη του Woman’s eye Εύη Δουργούτη προτείνει στις αναγνώστριες του site, τα βιβλία που της άρεσαν περισσότερο.

Αποτέλεσμα εικόνας για μυρωδια απο σανιδι

Μυρωδιά από σανίδι, Κώστας Κρομμύδας, Εκδόσεις Διόπτρα

 

Μυρωδιά από σανίδι, μυρωδιά από έρωτα! Και τι έρωτα!

27 Απριλίου του ’41. Την ίδια μέρα που οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Ελλάδα, εισβάλλει και η Λυδία στη ζωή του Νικόλα μ’ έναν επεισοδιακό τρόπο.

Λίγα χρόνια αργότερα, στην πρεμιέρα του έργου του Σαίξπηρ Δωδέκατη νύχτα στην οποία πρωταγωνιστούν, «τη νύχτα όπου όλα επιτρέπονται», ο έρωτάς τους θα βρει πρόσφορο έδαφός και θ’ ανθίσει.

Ο έρωτάς τους φλογερός, η σχέση τους εκρηκτική και παθιασμένη. Ενώνονται τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική ζωή. Η κοινή τους πορεία σημαδεύεται από επαγγελματική επιτυχία μα και από προσωπικά δυσάρεστα γεγονότα. Η αγάπη τους όμως είναι δυνατή και οι ίδιοι παίρνουν δύναμη απ’ αυτήν για να συνεχίσουν. Αντέχουν τα πάντα, αρκεί μόνο να είναι μαζί. Η μοίρα όμως είναι τόσο φθονερή που δεν αντέχει να βλέπει τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Το τελευταίο της χτύπημα εναντίον τους είναι δυνατό, ο εγωισμός που μπαίνει ανάμεσά τους σηκώνει τείχος ψηλό και απροσπέλαστο. Ο χωρισμός τους αναπόφευκτος και επεισοδιακός. Όπως και η γνωριμία τους άλλωστε.

Οριστικός χωρισμός όμως; Πέφτει άραγε ποτέ αυλαία στον έρωτα;

Η τελευταία τους συνάντηση συγκινητική και φορτισμένη, μια σκηνή δυνατή που θα φέρει δάκρυα στα μάτια των αναγνωστών. Ένα μυθιστόρημα που κάθε του σελίδα ξεχειλίζει από έρωτα. Έναν έρωτα δυνατό, βαθύ κι αληθινό, έναν έρωτα που δίνει ζωή. Έναν έρωτα όμως που δε διστάζει να πονέσει, που δε διστάζει να τραβήξει μαχαίρι και να πληγώσει βαθιά, ανεπανόρθωτα.Λόγος γλαφυρός, πλοκή που ρέει αβίαστα χωρίς να κουράζει ή να κάνει κοιλιά, κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη που σαν θεατής παρακολουθεί τη ζωή των δύο ηρώων μέσα από τις αναμνήσεις του ηλικιωμένου πια Νικόλα.

Ένα βιβλίο τόσο ζωντανό και τόσο συγκινητικό που δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια ακόμα κι όταν έχεις διαβάσει πια την τελευταία σελίδα!

Πάροδος Μουσών 9, Βασιλική Αποστολοπούλου, εκδόσεις Πνοή

Δεκαετίες του 1960 και του 1970. Πάροδος Μουσών 9 στη γραφική Βέροια. Ένα φτωχικό σπίτι, ένας κήπος με μια μουριά στη μέση. Παιδιά που παίζουν ανέμελα στις αλάνες και γυναίκες που κεντούν σχολιάζοντας την καθημερινότητα.

Τρεις αδελφές με ονόματα μουσών, Μέλπω, Θάλεια και  Κλειώ.

Μια μάνα με όνομα μούσας επίσης, Ουρανία. Το μέλλον των κοριτσιών της αβέβαιο και η ίδια χήρα, μα παλεύει μ’ όλες τις δυνάμειςτης για να μεγαλώσει τα κορίτσια τηςκαλούμενη να λάβει δύσκολες αποφάσεις για το καλό των παιδιών της.

Η Μέλπω έχει μια ανέλπιστα καλή τύχη μ’ ένα γάμο στην Αμερική κι ανοίγει τα φτερά της μακριά από τη μητρική αγκαλιά.Η Θάλεια ζει έναν μεγάλο, παθιασμένο έρωτα που την οδηγεί σε βιαστικές αποφάσεις  πουφέρνουν τα πάνω κάτω ανατρέποντας τη ζωή της. Η μικρότερη, η δυναμική Κλειώ βιώνει την απόλυτη, την αληθινή αγάπη κόντρα σε όλους και σε όλα. Είναι αποφασισμένη να παλέψει υποστηρίζοντας τα συναισθήματά της για να είναι μαζί με τον άνθρωπο που αγαπά.Έρωτες, σχέσεις κόντρα στο κατεστημένο, μετανάστευση, απώλειες, όνειρα ναυαγισμένα που πληγώνουν.Η κάθε μία με τις επιλογές της χαράζει τη δική της πορεία.Και η μάνα, η Ουρανία, πάντα εκεί, στο πλευρό των θυγατέρων της, να στηρίξει, να συμβουλεύσει, να κρίνει -ίσως αυστηρά κάποιες φορές-, να τις κλείσει προστατευτικά στην αγκαλιά της. Πάντα εκεί για τις κόρες της. Στην πάροδο Μουσών 9.

 

Γλαφυρή γραφή, όμορφες περιγραφές, εικόνες από μια παλιά εποχή, μυρωδιές οικείες και αγαπημένες. Ένα βιβλίο άμεσο, ζωντανό, συγκινητικό. Ένα βιβλίο γεμάτο νοσταλγία, ευαισθησία και αγάπη.

Θα σας ταξιδέψει!

 

Λίγα λόγια για την Εύη

Ονομάζομαι Εύη Δουργούτη και γεννήθηκα το 1992.Είμαι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είμαι παντρεμένη κι έχω δύο κόρες. Λατρεύω τόσο την ανάγνωση όσο και τη συγγραφή.

Διηγήματά μου έχουν συμπεριληφθεί σε δύο συλλογικές εκδόσεις καισε ιστοσελίδες. Έχω γράψει παραμύθια για παιδιά προσχολικής ηλικίας τα οποία όμως δεν έχω εκδώσει.

Το πρώτο μου μυθιστόρημα με τίτλο «Ο χορός της φωτιάς» θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις Εκδόσεις Πνοή.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *