Έχεις βγει τώρα τελευταία βόλτα για καφέ το πρωί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης; Βγες και θα δεις οτι έχει γεμίσει απο μαγαζιά που λένε το φλυτζάνι. Τα γνωστά φλυτζανάδικα κάνουν θραύση αφού τόσο άντρες όσο και γυναίκες κάνουν ουρά προκειμένου να μάθουν τα μελλούμενα.

Η αναμονή μέχρι να έρθει η σειρά σου μοιάζει ατέλειωτη. Μερικές φορές είσαι με παρέα άλλες μόνος. Μερικές φορές πας για πλάκα και άλλες γιατι ανησυχείς. Ανησυχείς για όλα εκείνα που δεν ξέρεις ότι θα έρθουν. Για όλα εκείνα τα πώς, πού, πότε, γιατί και με ποιον που μπορεί να στα λύσει μόνο το φλυτζάνι, το χαρτί ή τέλος πάντων κάποιος που γνωρίζει…Κάποιος που μπορεί να προβλέπει το μέλλον επειδή διαβάζει πέντε κάρτες και τρία σημάδια στον πάτο του φλυτζανιού.

Και περιμένεις και επιμένεις και ας μοιάζει η αναμονή ίδια με εκείνη του γιατρού. Και στα δύο για διάγνωση και ας μην το έχεις καταλάβει ακόμα. Έρχεται εκείνη η ώρα λοιπόν της κρίσης και η πρόβλεψη ξεκινάει. Βέβαια δεν είναι μονο πρόβλεψη…Είναι κατα κάποιον τρόπο και σαν συνεδρία γιατί ρωτάς τη γνώμη, λες και τα ψυχολογικά σου και θες να μάθεις πώς κατακτάς και τον Τοξότη που γνώρισες (έλα τώρα πες την αλήθεια).

Έχει πλάκα όλο αυτό αρκεί να ξέρεις μέχρι που μπορείς να το φτάσεις. Γιατί δεν μπορεί να σου πει ούτε το κατακάθι του καφέ πώς να ζήσεις ούτε οι φιγούρες της τράπουλας. Αυτά θα σου μιλήσουν για γεγονότα ή για κάποιες καταστάσεις που θα γίνουν στο μέλλον και οι οποίες, τια περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα των επιλογών μας.

Όλα είναι αποτέλεσμα ελεύθερης βούλησης. Πεπερασμένης μεν, ελεύθερης δε! Υπάρχουν κάποια γεγονότα που όντως θα συμβούν. Γεγονότα που μπορεί κάποιος καλός μελλοντολόγος να στα βρει. Αλλά είσαι έτοιμος να τα μάθεις; Και προπάντων είσαι έτοιμος να τα διαχειριστείς;

Πρέπει εκτός απο έτοιμος να είσαι και ώριμος. Να έχεις την κριτική ικανότητα για να κρίνεις σωστά όλα όσα ακούς.Ξέρω γυναίκες που ζούσαν περιμένοντας αυτά που της είπαν στα χαρτιά χωρίς να ζουν στην ουσία. Γυναίκες που  σπατάλησαν περιουσίες για να μάθουν αν ο καλός τους τις απατάει. Ανθρώπους που τρελάθηκαν στο άκουσμα της πρόβλεψης. Πολλοί από αυτούς έπεσαν θύματα και άλλοι δεν ήξεραν πώς να την διαχειριστούν. Έκαναν λάθος επιλογές και πίστευαν σε λάθος άτομα γιατί έτσι είπε το φλυτζάνι. Δεν σε ορίζουν αυτά αλλά εσύ ορίζεις τη ζωή σου. Τα χαρτιά μιλούν για ένα μέλλον που μπορεί να είναι πολυ κοντά στο παρόν αλλά και πολύ μακριά από αυτό.

Βέβαια υπάρχουν και τα τυχαία και τα ξαφνικά. Καταστάσεις ξαφνικές που μπορεί να αλλάξουν την ροή των γεγονότων. Άνθρωποι που μπαίνουν ξαφνικά στη ζωή μας ή φεύγουν από αυτήν. Δουλειές που χάσαμε και άλλες που βρήκαμε. Αυτά μπορούν να προβλεφθούν. Ο χρόνος στον οποίο θα γίνουν όμως όχι. Και εσύ δεν μπορείς να ζεις περιμένοντας.

Και έπειτα είσαι σίγουρος ότι ξέρεις αυτό το μέλλον σε πόσο καιρό έρχεται; Εννοώ πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτό που ζούμε σε δυο μέρες είναι το μέλλον μας;

Κάποιος κάποτε μου είπε «όλα σε ένα τώρα γίνονται». Και είχε δίκιο.

Ορίσαμε τον χρόνο με κριτήρια ανθρώπινα. Μα αυτό που για τον άνθρωπο είναι μια μέρα για το σύμπαν μπορεί να είναι ένα λεπτό.

Δεν ξέρεις ποτέ τι θα συμβεί παρακάτω. Και όσο και αν προσπαθείς να ελέγξεις το μέλλον δεν θα τα καταφέρεις. Γιατί απλά δεν είμαστε Θεοί.

«Είμαστε οι επιλογές μας». Όσα ζούμε και και όσα θα ζήσουμε είναι επειδή εμείς τα επιλέξαμε. Επειδή εμείς τα σκεφτήκαμε και επειδή εμείς τα προκάλεσαμε.

Ένα ντόμινο επιλογών είναι η ζωή μας. Ακόμα και τα «τυχαία»μπορεί τελικά να μην είναι τυχαία! Γιατί αν έχεις ευχηθεί να πάρεις προαγωγή και δουλεύεις πολύ θα το πετύχεις κάποια στιγμή. Αν όμως δεν δουλεύεις και τεμπελιαζεις θα απολυθεiς.

Το ίδιο είναι και με το πρόσωπο που θες.Το ίδιο και με αυτόν που σου είπαν στο φλυτζάνι ότι θα γνωρίσεις. Αν σου πουν σε τρια πάνω θα συναντήσεις ψιλό, μελαχρινό ο τρόπος που θα στήσεις τον εαυτό σου και τη σκέψη σου θα είναι τέτοιος ώστε να το προκαλέσεις. Γιατί η δύναμη της σκέψης και της επιθυμίας είναι μεγαλύτερή και δυνατότερη από κάθε πρόβλεψη. Αν εσύ θες, αν εσύ μπορείς θα έρθει…Όπου και αν είσαι!

Ευαγγελία Τζιάκα

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *