Τι μας κάνει αληθινά ευτυχισμένους;

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια έρευνα που έχει γίνει ποτέ για την ενήλικη ζωή. Καταγραφή της προσωπικής ζωής 724 ανδρών για 75 ολόκληρα χρόνια.

 

Κάπου διάβασα πως το σώμα ξεστομίζει όσα κουκουλώνει η ψυχή. Ακόμα και το απλό κρυολόγημα είναι η σιωπηλή – εντολή της ψυχής στο σώμα για φροντίδα και χάδι. Ξυπνάμε το πρωί,  ντυνόμαστε, χτενιζόμαστε και ξεκινάμε για τις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Αλήθεια αναρωτηθήκαμε ποτέ πόσο χρόνο καταναλώνουμε για την εξωτερική μας εμφάνιση και πόσο για την εσωτερική μας γαλήνη; Θα βόλευε βέβαια,να είχαμε μια ζυγαριά δύο δίσκων. Στον ένα δίσκο της ζυγαριάς θα βάζαμε  βαρίδια των υποχρεώσεων μας και στον άλλο δίσκο το βαρίδιο της αντοχής μας. Στόχος μας θα ήταν η ζυγαριά να ισορροπεί. Προκειμένου να μην «χαλάσουμε» την ισορροπία της ζυγαριάς , δηλαδή την εσωτερική μας ισορροπία, θα αφαιρούσαμε κάποια βαρίδια υποχρεώσεων από τον δίσκο. Θα βόλευε, εξίσου, και μια ζυγαριά που θα ζύγιζε την αξία των πραγμάτων-πράξεων που κάνουμε καθημερινά, η αυτήν που θα μας πληροφορούσε για την αξία των ανθρώπων που μας περιβάλλουν. Τότε το ξεσκαρτάρισμα θα ήταν πανεύκολο.

Γιατί είναι δύσκολο όμως να το εφαρμόσουμε; Πρώτα απ΄όλα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τι είναι αυτό που κάνει τη ‘’ζυγαριά’’ μας να γέρνει προς την εκάστοτε πλευρά. Και σιγά-σιγά να φτιάξουμε , ο καθένας τη δική του συνταγή,  για την εσωτερική του γαλήνη. Αυτό δε γίνεται σε μια μέρα! Αρκεί να σκεφτούμε πόσος καιρός πέρασε για να φτιάξουμε αυτό που είμαστε σήμερα. Τώρα που το σκέφτομαι θα μας ήταν χρήσιμο και μια συσκευή πλοήγησης, το γνωστό GPS, για να κάνουμε επαναπροσδιορισμό διαδρομής στη ζωή μας. Να αλλάξουμε τον λάθος αρχικό δρομολόγιο που μας κατευθύνει βέβαια από τη σύντομη διαδρομή αλλά όχι στον σωστό προορισμό μας. Για τον καθένα είναι διαφορετικός ο προορισμός προς την ευτυχία.

2

Τι μας κάνει αληθινά ευτυχισμένους; Τα λεφτά; Η φήμη ; Η ευτυχία συνδέεται με την υγεία; Και αν είμαι ικανοποιημένος με αυτά που έχω κάνει μέχρι την ηλικία των 50 αυτό επηρεάζει, στα 80 μου, την υγεία μου και πιο συγκεκριμένα την μνήμη μου ;

Αν ήταν να επενδύσω σήμερα στον καλύτερο μελλοντικό μου εαυτό, πού θα επικέντρωνα το χρόνο και την ενέργεια μου; Και τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να δούμε όλη τη ζωή μας καθώς εξελίσσεται μέσα στον χρόνο; Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να μελετήσουμε τους ανθρώπους από την εφηβεία μέχρι τα βαθιά γεράματα για να δούμε τι τους κάνει ευτυχισμένους και υγιείς

Σε αυτές τις ερωτήσεις λοιπόν, απαντάει ο ψυχίατρος Robert Waldinger στο παρακάτω βίντεο που περιγράφει την έρευνα για την ανάπτυξη ενηλίκων του Χάρβαρντ ,η οποία είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια που έχει γίνει ποτέ για την ενήλικη ζωή. Κατέγραψαν τις ζωές 724 ανδρών για 75 χρόνια ρωτώντας κάθε χρόνο την πορεία της υγείας τους ,της δουλειάς τους, της οικογένειας τους ,ρωτώντας τα όμως χωρίς να γνωρίζουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Μια έρευνα που σίγουρα θα σας αγγίξει και αν σας πείσει θα είναι ακόμη καλύτερο για εσάς.

Ο παλιός χρόνος μας πρόσθεσε εμπειρία, ο καινούργιος ας είναι η ευκαιρία για αλλαγές προτεραιοτήτων.

Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=8KkKuTCFvzI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *